Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bela nedeja u Kastvu: slavi se mlado vino - belica

01.10.2016.

09:51

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi vikend u listopadu vrijeme je kada se u Kastvu slavi mlado vino - belica. Bela nedeja i ove je godine puno više od tradicionalnoga događanja posvećenoga vinu - uz uobičajenu enološku i gastronomsku ponudu, bit će ondje i puno zabave i kulture.

Izmjene u prometu
Zbog održavanja Bele nedeje, od subote 1. listopada u 14 sati do ponedjeljka 3. listopada u 23:59 za promet se zatvara županijska cesta od Šporove jame do Jurjenića te nerazvrstane ceste od Šporove jame do križanja Belići, ukljućujući i nerazvrstane ceste u središtu Kastva.
U istome vremenu redovite autobusne linije Autotroleja 18, 18B i 37 prometovat će izmijenjenim trasama. Na kastavskom području povećat će se broj taksi-prijevoznika i njihove cijene bit će niže od uobičajenih. Obavijesti o prometu možete pronaći u nastavku.

Bela nedeja, kastavski sajam višestoljetne tradicije i ove godine od 30. rujna do 3. listopada brojnim posjetiocima nudi bogat kulturno-umjetnički i zabavni program uz široku gastro-enološku ponudu i neizostavno kušanje belice, autohtonoga vina Kastavštine. Uz belicu, predstavit će se stari kastavski zanati, a na sajmu će se prodavati različiti proizvodi.

Kulturno-umjetnički dio obuhvaća oživljavanje narodne predaje, prikaz starih običaja, plesova, igara i svih ostalih tradicionalnih vrijednosti kastavskoga kraja. Ove godine na Beloj nedeji prvi je put održana ČA-čitalnica, nastavak novoga projekta koji je počeo proslavom 150. godišnjice osnivanja Čitalnice - prve hrvatske čitaonice u Istri. Uz pratnju harmonike, pjesnici i gosti čitali su sinoć tekstove na temu Malo smeha i vedrini od naše starini.

Svoje umijeće prvi put predstavit će i Harmonikaški orkestar Nike Polesa te tamburaški orkestar KUD-a Zametski koren. Novost je i Eko samanj na Lokvini, gdje će ekološke proizvode izložiti i prodavati certificirani proizvođači. Ove godine kao posebni gosti sa svojom gastronomijom i kulturom dolaze Vinkovčani. U ponedjeljak, za kraj Bele nedeje, dodijelit će se nagrade za najljepšu okućnicu u akciji Volim Hrvatsku - volin Kastav.

Cijeli program ovogodišnje Bele nedeje, kao i obavijesti o ograničenjima u prometu i izmjenama u trasama Autotrolejevih autobusa možete preuzeti u nastavku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.