Hrvatski radio

Radio Rijeka

Beli pundejak: rekordna posjećenost zbog sunca, neradnog dana i belice

08.10.2018.

12:13

Autor: Vladimir Jurić

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Beli je pundejak! Dan iza Bele nedeje ove je godine i državni praznik, pa je neradni dan, uz lijepo vrijeme nakon kišnog vikenda, privukao rekordni broj posjetitelja. Od ranih jutarnjih sati kolone ljubitelja Bele nedeje i svih događanja vezanih uz ovu pučku feštu penju se prema Kastvu.

A tamo ih je dočekalo lijepo vrijeme te brojni prodavači. Na štandovima se može kupiti gotovo sve - vina, rakije, likera, odjeće, potrepština za kuću i oko nje te brojne delicije. Posebna priča su štandovi s hranom i pićem: može se kupiti najrazličitije obroke, od gulaša s njokima preko janjetine i odojka, čevapćića i mesa na gradele do fritula i medenjaka.

Posebna priča je belica, tradicionalno vino s Kastva, koje se može probati na svakom štandu s pićem. Prema tradiciji, Beli pundejak završava u 22 sata, kada će  se spustiti zastor na još jednu Belu nedeju i produženi vikend vezan uz ovogodišnju feštu.

Poslušajte što je nakon zdravice i svečanog otvorenja pred uzvanicima rekao gradonačelnik Grada Kastva Matej Mostarac te što je zabilježio naš reporter Vladimir Jurić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.