Vrijeme je od grožđa! Berba je danas započela u Novom Vinodolskom i njegovu zaleđu, a ovogodišnja berba grožđa već traje i u najvećem vinogradu u Primorsko-goranskoj županiji - u Vrbničkom polju, na 30 hektara na kojima je posađeno 200 tisuća loza.
09.09.2020.
13:16
Autor: HRT - Radio Rijeka
Vrijeme je od grožđa! Berba je danas započela u Novom Vinodolskom i njegovu zaleđu, a ovogodišnja berba grožđa već traje i u najvećem vinogradu u Primorsko-goranskoj županiji - u Vrbničkom polju, na 30 hektara na kojima je posađeno 200 tisuća loza.
Branjem grožđa sa stare trte, loze koju je Novom Vinodolskom poklonio Maribor, te žlahtine u centru Novog Vinodolskog, gradonačelnik Velimir Piškulić i službeno je otvorio ovogodišnju berbu grožđa u vinodolskom kraju.
Željko Šoštarić, predsjednik Udruge ljubitelja vina i grožđa "Ružica Vinodola", Vladimir Butković, direktor novljanske Turističke zajednice, i Miroslav Palinkaš iz Vinarije Pavlomir bili su pomagači. Nakon otvaranja u centru grada, svi su se preselili u Pavlomir, gdje je započela berba žlahtine.
Žlahtina se trenutno bere i u Vrbničkom polju, informacija je iz Vinarije Katunar, kako bi se osigurala sirovina za njihove pjenušce "Porin" i "Biser mora". Nakon toga slijedi berba syraha, sansigota i debejana, a u vinariji su posebno ponosni na sortu plavac mali, posađenu na najsjevernijem nasadu na svijetu, na području Baške.
Berba plavca malog planirana je početkom listopada, budući da spada u vrlo kasne sorte. Vinarija ističe vrlo dobru suradnju s lovačkim društvom u Baški jer zasad nema nikakve štete uzrokovane divljim i alohtonim životinjama, premda je vinograd jedini u tome dijelu otoka Krka.
S berbe u Pavlomiru javio se Vladimir Jurić:
Berba u Novom Vinodolskom, pripremio Vladimir Jurić
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora