Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:10 / 19.10.2016.

Autor: Eduard Kišić

Berba lovranskog maruna kasni; sade se nova stabla i obnavljaju stara

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog obilja sunca i mnogih bura, berba lovranskoga maruna ove godine kasni, kaže Milovan Žiganto, koji podno Učke na svom posjedu od 7 tisuća četvornih metara obnavlja stara stabla maruna i sadi nova.

Jugo i magla su marunu saveznici, dodaje Milovan, prebirući među prstima krupne plodove pitomog kestena, kojega je, zbog napada ose šiškarice i raka marunove kore, u šumama Lovrana i Opatije sve manje. No entuzijazmom pojedinaca i uz pomoć Primorsko-goranske županije, Centra za brdsko-planinsku poljoprivredu te Općine Lovran, edukacijama i radionicama, ponovno se, posebno među mladima, probudila ljubav prema lovranskom marunu od kojega se nekada živjelo.

Obnavljaju se i precjepljuju stara stabla, čiste šume i sade novi nasadi pitomog kestena, posebno francuske sorte Bouche de Betizac koja je otpornija na osu šiškaricu i rak kore, pa se Milovan Žiganto nada da će uskoro, kao u najboljim godinama, pobrati do 6 stotina kilograma tog slasnog ploda. Za boravka naše ekipe u posjetu su mu došli i predstavnici Udruge Lovranski marun i načelnici općina koje imaju marunadu i kestenijadu - Lovrana i istarskog Oprtlja. Alan Sanković i Aleksander Krt su se složili da su na istom zadatku te dogovorili daljnju suradnju.

Priču o lovranskom marunu nam donosi Edi Kišić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.