Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bernardić: Predlažemo osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za Uljanik

30.08.2018.

13:15

Autor: HINA

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavio je da će SDP predložiti osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za Uljanik, koje bi trebalo utvrditi kako je došlo do takvog stanja u pulskom brodogradilištu, što je svemu tome prethodilo i tko je odgovoran za to.

"Situacija je mučna i teško je gledati ljude koji traže elementarno ljudsko dostojanstvo, odnosno da im se pošteno plati ono što su zaradili. To je apsolutni prioritet, plaća za 4500 radnika Istre i Kvarnera koji rade u našim škverovima", rekao je Davor Bernardić.

Odlazak uprave nitko ne spori, samo će se postaviti pitanje mjesecima i godinama kako je do takvog stanja uopće moglo doći, što je svemu tome prethodilo i tko je odgovoran za to, kazao je Bernardić dodavši kako je SDP-ov zadatak raditi pritisak na Vladu kako bi radnici dobili svoje plaće, jer se oni s pravom pitaju "di su pare". 

Smatrajući kako najveći dio odgovornosti snosi sadašnja Vlada jer je, kako tvrdi, u zadnje dvije godine ignorirala izvještaje i podatke koji su govorili o stanju u Uljaniku, Bernardić je ustvrdio kako je upravo bivša SDP-ova Vlada uspjela riješiti probleme brojnih hrvatskih brodogradilišta i poravnati dugove, no problemi su ponovno počeli 2016. godine.

"Strateški interes Hrvatske je zadržati brodogradnju. Nije dobro u ovom slučaju da su Vlada i pulska vlast zadnjih godinu dana znali za probleme u Uljaniku, a ništa nisu poduzeli. Sada je za sastanke u Bruxellesu kasno, na to je trebalo misliti prije godinu dana", ocijenio je predsjednik SDP-a.

Pozvao je Vladu i pulsku Gradsku upravu, te ostale vlasnike da zajednički pronađu model za donošenje i provedbu plana za restrukturiranje jer bez toga neće biti moguće održati brodogradnju. "Od Vlade očekujem istu razinu odgovornosti i angažiranosti koju je pokazala u slučaju Agrokor iz jednostavnog razloga što je država u Uljaniku vlasnik skoro 25 posto dionica, dok u Agrokoru nije bila niti jedne", poručio je Bernardić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.