Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bernardić: SDP će povesti Hrvatsku u borbu za ravnopravan status u EU

30.03.2019.

17:06

Autor: Hina

Davor Bernardić (Foto: HRT)

Davor Bernardić (Foto: HRT)

Foto: - / -

Nema slobodne i napredne Hrvatske bez jake socijaldemokracije i jakog SDP-a, poručio je Davor Bernardić na konvenciji SDP-a Primorsko-goranske županije. Ta je stranka uvela Hrvatsku u Europsku uniju i vrijeme je da povede Hrvatsku u borbu za ravnopravan status unutar EU, smatra predsjednik SDP-a.

Na tematskoj konvenciji SDP-a Primorsko-goranske županije, održanoj u Domu kulture Čavle pod sloganom "Europska županija u Europskoj uniji", predstavljeni su kandidati s SDP-ove liste za izbore za Europski parlament: Ranko Ostojić, Mirela Holy, Sanja Radolović, Mladen Novak, Barbara Antolić Vupora, Gordan Maras, Ivana Posavec Krivec, Joško Klisović, Romana Jerković, Fred Matić, Biljana Borzan i Tonino Picula.

Bernardić je naglasio da nema slobodne i napredne Hrvatske bez jake socijaldemokracije i jakog SDP-a, koji je sposoban mijenjati Hrvatsku. Za SDP je nevažno tko je tko i pripada li kojoj skupini: jedino je važno je li netko čovjek, poručio je i dodao da ravnopravnost treba ugraditi u temelje društva, pa je stoga ponosan je na listu na kojoj je podjednako i žena i muškaraca. 

Naglasio je da treba iskoristiti sve prednosti članstva u EU, da Hrvatska sada uplaćuje u europski proračun više nego što iz tog proračuna dobiva te da je iskorištenost europskih fondova, dok je SDP bio na vlasti, bila puno veća nego sada.

Dok je SDP bio na vlasti, proizvodili su se brodovi, a danas se proizvode samo afere, rekao je.

Predsjednik Županijske organizacije SDP-a Zlatko Komadina ocijenio je da SDP i dalje drži barjak slobodne misli u Hrvatskoj. "Ako naša Vlada stavlja znak jednakosti između Jasenovca i Bleiburga, naravno da nas onda Austrijanci moraju u prosvijetliti", kazao je Komadina.

Odgovarajući na pitanje novinara, rekao je da je EU otklizala u neoliberalni kapitalizam, da je bilo 18 zemalja sa socijaldemokratima na vlasti a sada ih je u EU osam, da se vidi se da se skreće u neoliberalnu priču, neofašističke priče i teške konzervativizme te da nema tko izvući EU nego socijaldemokrati.

U vezi s brodogradnjom, Komadina smatra da se nije kvalitetno upravljalo, nije se pratio tijek novca i izdavanje jamstava, u svim vladama, te da se putem Jadranbroda moralo ranije znati o stanju u brodogradilištima. Rekao je da treba naći međurješenje, pripremiti Uljanik i 3. maj za preuzimanje od drugih pravnih osoba - a pogotovo 3. maj, koji bi bio pozitivno poslovao da nije Uljaniku dao pozajmicu.

Tonino Picula je novinarima izjavio da SDP članstvo u EU shvaća kao veliku šansu. Jedna od glavnih bitaka koja će se voditi u afirmaciji EU je da se dokaže vrijednost Unije ondje gdje ljudi žive, a većina živi u manjim mjestima. Pozvao je na glasanje za one koji se bore za reindustrijalizaciju Europske unije, da se ponovno učine profitabilni oni sektori, pa i brodogradnja, po kojima je Europa bila poznata.

Na tvrdnju da mnogi ne razumiju što Europa traži od Hrvatske u vezi s brodogradnjom, Picula je rekao da je to posao Vlade, da ona mora detektirati što se može i mora, a manje politički kalkulirati.

"Naravno, ni neki pripadnici lokalne zajednice tu nisu nevini", rekao je i pojasnio da tu prije svih misli na one koji su utjecali s lokalne razine na sastav različitih tijela koja su imala važnu ulogu u određivanju lokalne, a ne samo nacionalne politike.

Na pitanje misli li pri tome na IDS, odgovorio je da misli na lokalnu politiku. Na pitanje amnestira li SDP-ovce Komadinu ili Vojka Obersnela, rekao je da tu nema nevinih, da je svatko dao doprinos u pozitivnom i pogotovo u negativnom pogledu. Postoji i politička odgovornost, neka se ona određuje u biračkim kutijama, a krivičnu odgovornost neka određuju oni koji su za to zaduženi, rekao je.

Na upit o odgovornosti ove Vlade, rekao je da je u posljednjih godinu dana bilo puno signala koji su govorili da stvari u brodogradailištu idu u lošem smjeru. "Čini mi se da se nije pretjerano iskazala, pogotovo kada se to usporedi sa slučajem Agrokor, kada je Vlada promptno reagirala da se slučaj ne prelije negativno na cijelo gospodarstvo", izjavio je Picula.

Na pitanje je li zainteresiran za sudjelovanje na predsjedničkim izborima uz potporu svoje stranke, Picula je rekao da to sada nije tema i dodao da će dobar rezultat na izborima za Europski parlament biti dobra podloga za sve izbore poslije njih.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.