Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bešen čhere - ostanite doma! Slavlje Svjetskog dan Roma nakon koronavirusa

04.04.2020.

09:22

Autor: Tatjana Sandalj

Zajednica Romsko jedinstvo ove bi godine trebala slaviti 20. rođendan (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Zajednica Romsko jedinstvo ove bi godine trebala slaviti 20. rođendan (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Bešen čhere hem aven saste aračen tumen hem averen katar i korona virus - ostanite doma i budite zdravi, čuvajte sebe i druge od koronavirusa! Poručio je to predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Rijeke Surija Mehmeti uoči Svjetskog dana Roma 8. travnja.

Svijetski dan Roma se 8. travnja obilježava u čast prvog Kongresa Roma održanog, na inicijativu tadašnjih romskih lidera, 1971. godine u Londonu, a na njemu su se sastali predstavnici Roma iz 14 zemalja. Službenom himnom Roma postala je stara romska pjesma ''Đelem, Đelem Lungone Dromesa / Idem, idem dalekim putem", a službenim jezikom proglašen je Romani Čhib, što znači Čovjek.

Potvrđena je tada i službena zastava Roma s kotačem i logotipom, a simbol je ponosa i identiteta Roma, podsjeća predsjednik VRNM Rijeke Surija Mehmeti u obraćanju javnosti uoči Svjetskog dana Roma. A sve je to poduzeto, dodao je, da bi Romi osvijestili da su ponosan narod: "...u smislu oslobađanja svih predrasuda i diskriminacije prema Romskom narodu."

Obilježavanje Svjetskog dana Roma 8. travnja odgađa se "za bolje dane" istaknuo je Mehmeti pozivajući sve Rome da se pridržavaju svih mjera opreza i preporuka zaštite od koronavirusa!

Romi predstavljaju najveću etničku manjinu u Europi, istaknuo je Mehmeti i dodao da prema procjenama u Europi živi šest miliona Roma, a u Hrvatskoj njih između 30 i 40 tisuća Roma.

Pri tom su posvuda, više ili manje, marginalizirana skupina zbog lošijeg obrazovanja, isključenosti iz formalnih oblika rada, specifičnog načina života. "Uvjeti života Roma lošiji su od prosječnih uvjeta života većinskog stanovništva i drugih nacionalnih manjina", zaključuje Mehmeti.

U Republici Hrvatskoj Romima je zajamčena ravnopravnost, kao i pripadnicima svih nacionalnih manjina, piše Mehmeti i podsjeća da članak 14. Ustava propisuje da svatko u Hrvatskoj ima pravo slobode, neovisno o njegovoj rasi i boje kože, spolu, jeziku ili govoru, političkom ili nekom drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.

Svi su pred zakonom jednaki, istaknuo je predsjednik riječkog Vijeća romske nacionalne manjine i dodao da se na tim ustavnim odrednicama temelji zakon o pravima nacionalnih manjina i sustav zakonodavstva kojim se u Hrvatskoj štite ljudska prava nacionalnih manjina.

Vlada Republike Hrvatske je donijela Nacionalnu strategiju za uključivanje Roma 2013.-2020., kao glavni strateški dokument kojim regulira aktivnosti u raznim područjima od interesa za Rome, čime se nastoji unaprijediti kvaliteta njihovog života uključivanjem u društveni život i procese odlučivanja u lokalnoj i široj zajednici.

"Uz očuvanje romskog identiteta, kulture, bogate povijesti, istaknute aktivnosti iz područja pružanja zdravstvene zaštite su u toj strategiji. Provode se anketiranja u vezi sa zdravljem Roma, povećava se obuhvat romske djece cijepljenjem, poboljšavaju se uvjeti rada patronažne skrbi u romskoj populaciji, traje borba protiv alkoholizma, pušenja i drugih ovisnosti, prati se ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu svih Roma, posebice djece, žena i staraca kao višestruko ranjivih skupina, piše Surija Mehmeti i zaključuje: 

"Zato, moji Romi kao i moji sunarodnjaci, građani Rijeke: Ostanite doma i čuvajte sebe i druge – Bešen Čhere Aračen Tumen Hem Averena!"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.