Hrvatski radio

Radio Rijeka

Besplatna i anonimna testiranja na HIV i hepatitis B i C

16.11.2015.

15:38

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od 20. do 27. studenog obilježava se Europski tjedan testiranja na HIV i hepatitis B i C. Podaci su i dalje poražavajući - AIDS-om je u svijetu zaraženo 40 milijuna ljudi, godišnje je 2 milijuna novozaraženih i više od milijun umrlih, dok se 15 milijuna liječi antiretroviralnom terapijom.

Hepatitisom B zaraženo je 350 milijuna, a hepatitisom C 170 milijuna ljudi. Broj je u porastu, a ako se hepatitis ne liječi, uzrokuje cirozu ili rak jetre.

U Hrvatskoj je, na sreću, niska učestalost AIDS-a, a tako je i u Primorsko-goranskoj županiji, gdje je do sada registrirano 130 HIV pozitivnih i 51 umrli. Najrizičnije skupine su homoseksualci, biseksualci, promiskuitetni i intravenozni ovisnici o drogama.

Obje bolesti nemaju izrazite simptome. Moguće ih je spriječiti prvenstveno odgovornim seksualnim ponašanjem, a dijagnosticirati jedino testiranjem. Stoga, ako imalo sumnjate na HIV ili hepatitis, testirajte se!

U povodu Europskog tjedna testiranja od idućeg ponedjeljka bit će organizirano besplatno i anonimno testiranje na HIV i hepatitis -  23. i 25. studenoga u Zavodu za javno zdravstvo, 24. i 26. studenoga u Udruzi Hepatos od 13 do 15 sati, a od 23. do 27. studenog u Udruzi Lori od 17 do 19 sati.

O svemu tome s Danijelom Lakošeljac, voditeljicom Epidemiološkog odjela županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci, razgovara Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.