Hrvatski radio

Radio Rijeka

Betlehemski pastiri su uzor otvorena srca i budna duha

25.12.2015.

09:11

Autor: Klaudia Modrić Plantarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na tradicionalnoj misi ponoćki u riječkoj katedrali Sv. Vida nadbiskup Ivan Devčić podsjetio je na poznate riječi iz knjige "Mali princ": "Čovjek samo srcem dobro vidi. Bitno je očima nevidljivo". Betlehemski pastiri, istaknuo je, vidjeli su bitno jer su bili ljudi osjetljiva srca i budna duha.

"Što je s nama braćo i sestre? Jesmo li duhom budni ili nas je ovaj svijet svojim sedativima toliko uspavao da smo postali tupi i neosjetljivi za sve što ne možemo svojim tjelesnim očima vidjeti, ušima čuti ili na bilo koji drugi način kontrolirati? Imamo razloga očajavati, imamo razloga zatvoriti se u sebe i svoje male svjetove. Jer sve je oko nas postalo tako nesigurno, nepredvidivo, zastrašujuće.

Ali, zar betlehemski pastiri i svi oni koji su u povijesnim mijenama ustrajno vjerovali u Božji zahvat i u njegovu providnost, nisu li imali možda još i jače razloge za očajavanje i beznađe. A oni su se ipak nadali protiv svake nade, ako samo ljudski gledamo." Istaknuo je to tijekom propovjedi na misi ponoćki nadbiskup Ivan Devčić. Poslušajte dio propovjedi:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.