Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:07 / 05.07.2019.

Autor: Radio Rijeka

"Betonirana sjećanja" postavljaju se u spomen gradnji naselja Škurinje

Foto: Kuraž

Foto: Kuraž

Foto: - / -

Danas u 20 sati u Negrijevoj ulici u naselju Škurinje bit će predstavljena instalacija "Betonirana sjećanja" u izvedbi kipara Dražena Vitolovića, profesora Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a posvećena upravo izgradnji tog po mnogočemu jedinstvenog riječkog naselja.

Instalacija je nastala kao građansko-aktivistička inicijativa Udruge "Kuraž", a koncipirana je kao svojevrsno sjećanje na firmu Adriamont, poduzeće koje je izgradilo Škurinje, posebnom tehnikom od montažnih blokova koji su prema licenci stvarani u samom naselju zbog čega je tvornica nosila nadimak "tvornica stanova". Lokacija instalacije nije slučajna – postavljena je u Negrijevoj ulici na mjestu s kojeg se pruža lijepi pogled na bivši Adriamont, prostor koji je danas autobusna garaža i mjesto auto-salona.

Instalacija je izvedena prikladno od betona, osnovnog elementa rada Adriamonta, odnosno vreća cementa koje su posebnom obradom oblikovane u slobodne forme, tako razmještene po prostoru te ujedno predstavljaju i umjetničko djelo, ali i komunalnu opremu jer je na njima moguće i sjediti.

Na razini metaforičkih značenja samog naziva "Betonirana sjećanja" riječ je o doslovnom načinu obilježavanja sjećanja na nastanak naselja, ali ujedno i na zaustavljanje procesa nostalgije koji često obilježava stanovnike urbanih naselja u tranziciji te se na ovaj način traži i zaziva drugačija i bolja budućnost.

Samo uređenje zone spomeničke instalacije inspiririrano je zelenom paradigmom te nastoji potpuno slijepu točku jedne ulice pretvoriti u mjesto susreta, šetnje, razgovora i razmišljanja.

Program realizira Kuraž - udruga za urbanu regeneraciju uz potporu sudioničkog programa Civilne inicijative koje provodi RiHub., u sklopu projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. Cilj programa Civilne inicijative je aktivno uključivanje građana u kreiranje kulturnih i društvenih programa te poticanje produkcijskih i organizacijskih kapaciteta neformalnih civilnih grupa i pojedinaca. Kuraž – udruga za urbanu regeneraciju mlada je riječka neprofitna organizacija do sada prvenstveno usmjerena na područje Škurinja te istraživanje koncepta oplemenjivanja naselja uz pomoć kulture i umjetnosti te aktivizam građana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.