Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bez naplate mostarine za Krk već prije ljeta?

19.05.2020.

10:10

Autor: Tatjana Sandalj

Ovakvi prizori postaju povijest? Ne zbog koronavirusa, nego zbog ukidanja mostarine! (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Ovakvi prizori postaju povijest? Ne zbog koronavirusa, nego zbog ukidanja mostarine! (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Ukida li vlada napalatu mostarine za otok Krk? Tu je mogućnost najavio ministar prometa Oleg Butković najavivši spajanje Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka - Zagreb u jednu tvrtku. Koliko brzo bi se sve zaista i moglo dogoditi pitali smo Darija Vasilića i Marka Borasa Mandića.

Iako u ovo predizborno vrijeme treba biti vrlo oprezan s vjerovanjem u obećanja, gradonačelnik Krka i čelnik PGS-a Darijo Vasilić vjeruje da bi se njihova višegodišnja zalaganja za ukidanje mostarine konačno mogla ostvariti. Vjeruje i da okolnosti tome idu u prilog.

Podsjetio je da je most otvoren 1980. godine, potpuno je otplaćen 1990. Još desetak godina trebalo je da mostarinu prestanu plaćati stanovnici otoka, fizičke osobe, a onda još nekoliko godina da naplata prestane i za pravne osobe s adresom na Krku.

Predsjednik Unije Kvarnera i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić rekao je da mu je u telefonskom razgovoru ministar Oleg Butković potvrdio da bi se odluka o spajanju dvaju tvrtki, a koja je preduvijet da se prestane naplaćivati mostarina za Krk, mogla naći na dnevnom redu iduće sjednice Vlade. Znači već u četvrtak. 

Krčkim mostom trenutno upravlja ARZ. Od mostarine prikuplja 50 milijuna kuna, a na održavanje mosta i plaće naplatničara troši 15-ak milijuna kuna, podsjetili su naši sugovornici.

Boras Mandić je zahvalio svima koji su proteklih godina podržali inicijativu za ukidanje mostarine za Krk, a posebno je istaknuo bajkere koji su svojim akcijama prošloga ljeta puno učinili da problem postane vidljiv široj javnosti. 

Poslušajte razgovore:

Oprezno optimističan Darijo Vasilić, pripremio Josip Krmpotić

Marko Boras Madnić: svi smo nestrpljivi, nemojmo čekati obljetnicu; pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.