Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bez ocjenjivanja do kritičkog razmišljanja: novi izborni predmet u srednjim školama "Škola i zajednica"

31.08.2022.

15:02

Autor: Iva Pavletić Crnić / Matea Krmpotić

Boris Jokić

Boris Jokić

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

"Škola u zajednici" ili ŠIZ naziv je novog projekta koji se od nove školske godine uvodi u 14 srednjih škola u Primorsko-goranskoj županiji. 

U ponedjeljak će učenici 14 škola u Primorsko goranskoj županiji imati priliku upisati fakultativni predmet Škola i zajednica. Riječ je o inovativnom i jedinstvenom programu koji će pokazati da škola može izaći iz klasičnih okvira.


Predstavljanju programa u Rijeci nazočio je i Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja, koji je radio na kurikulumu ovog programa. Jokić je pojasnio kako u programu nema fiksnog sadržaja, a kreće se od toga da sami učenici prepoznaju problem u zajednici, o tome promišljaju i mogu čuti različita mišljenja. Nakon toga istražuju, potom mogu steći iskustvo i na kraju imaju priliku i moraju djelovati u zajednici. 


Riječ je o izbornom predmetu u kojem nema pismenog ni usmenog ispitivanja, ali ni klasičnih provjera znanja. Cilj je praćenje razvoja učenika, njihove samostalnosti, snalažljivosti i kritičkog razmišljanja.


U ŠiZ-u će za sada sudjelovati drugi i treći razredi gimnazija i strukovnih škola. Učenici će teme birati sami, a ponuđene su im u 11 širih cjelina. Od sporta, mentalnog i fizičkog zdravlja do jednakosti, migracija i demokracije. 


U Primorsko-goranskoj županiji - interes za ovaj predmet iskazalo je već više od 300 učenika. 


Poslušajte što je Boris Jokić rekao za Radio Rijeku: 

Boris Jokić o "Školi i zajednici"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.