Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bez političkih prijepora oko razvojnih prioriteta Gorskog kotara

17.06.2018.

16:18

Autor: Nenad Lučić

Gorski kotar

Gorski kotar

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Dodatnim potporama države gradovi i općine Gorskog kotara uspjele su pokriti troškove čišćenja snijega tijekom protekle zime. Međutim, Gorani osim interventnih oblika pomoći očekuju i sustavna rješenja. S državne i županijske razine stižu povoljne najave.

Za razliku od nekadašnjih, nova rješenja Zakona o regionalnom razvoju će dijelu goranskih lokalnih samouprava donijeti pogodnosti. Državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Majda Burić ističe da su četiri jedinice lokalne samouprave uvrštene u kategoriju potpomognutih područjaa to će im olakšati pristup natječajima Europske unije.

Uskoro će, dodaje državna tajnica, i u Gorskom kotaru zaživjeti program "Zaželi", koji objedinjuje skrb o starijim osobama i potiče zapošljavanje žena, a osim većih proračunskih prihoda od šumskog doprinosa, naziru se i pogodnosti novog Zakona o brdsko-planinskim područjima koji predviđa fond za potpomognuta područja.

Tu će se, uz ostalo, kaže Burić, definirati i pojam hrvatskog planinskog proizvoda da bi se ojačala njegova proizvodnja, plasman i promocija. Uvođenje planinske iskaznice bit će novina koja će omogućiti niz pogodnosti fizičkim i pravnim osobama s brdsko-planinskih područja, zaključila je.

Bude li tako, u bolje dana Gorskog kotara ne sumnja predsjednik Skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić koji o najavljenim i očekivanim poticajima kaže: "Upotpunimo li sve nekim inicijativama vezanim uz zahtjeve za decentralizaciju Hrvatskih šuma i sustav zdravstvene skrbi, dobit ćemo sadržaj teksta Deklaracije o opstojnosti Gorskog kotara koju je u prošlom sazivu jednoglasno usvojila Skupština PGŽ."

A to je pokazatelj da oko razvojnih prioriteta Gorskog kotara i nadalje ne bi smjelo biti političkih prijepora. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.