Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bez prvašića tri područne škole u PGŽ-u: Senjsko, Lukovdol i Draga

09.09.2019.

10:49

Autor: Nenad Lučić

U Područnoj školi Senjsko, zvono za početak nastave danas se nije oglasilo (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

U Područnoj školi Senjsko, zvono za početak nastave danas se nije oglasilo (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Čak 137 škola u Hrvatskoj danas će novu školsku godinu početi bez ijednog upisanog prvašića. Na vrhu te liste, s po 12 škola u kojima nema novopridošlih učenika je Vukovarsko-srijemska županija, ali na popisu je i Primorsko-goranska županija.

U Primorsko-goranskoj županiji danas u prvi razred osnovne škole kreću 2282 učenika, što je 85 prvašića manje nego lani. (RR)

Zbog manjka djece, u našoj će županiji privremeno biti zatvorena tri područna školska odjela, od čega dva u naseljima Senjsko i Lukovdol na području Grada Vrbovskoga u Gorskom kotaru, a treća je Područna škola Draga, koja spada pod Osnovnu školu "Vladimir Gortan" u Rijeci.

Ravnatelj Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića u Vrbovskom Anton Burić ističe kako procjene pokazuju da bi u sljedećim naraštajima ipak trebalo biti nešto više djece.

"Pad broja djece iz godine u godinu nije drastičan, radi se prosječno o desetak učenika manje. Međutim, ove je jeseni situacija ipak dramatičnija jer ukupan se broj djece smanjio za dvadesetak. Imamo samo 14 prvašića, petero u matičnoj školi, a devetero u područnim odjelima, ali računamo da ćemo za dvije godine imati jednu brojniju generaciju, a time i osjetno bolje upisne rezultate", kaže Burić.

Osim aktivnim demografskim poticajima za mlade obitelji, Grad Vrbovsko nastojat će sačuvati i nekorištene školske objekte, ističe gradonačelnik Dražen Mufić.

"Bojim se da zatvorene područne škole više nikada neće biti u obrazovnoj funkciji jer na području Grada su, uz netom zatvorene objekte u Senjskom i Lukovdolu, ranije prestali raditi školski objekti u Dokmanovićima, Ljubošini i Plemenitašu. Sve je to posljedica sustavnog izostanka ulaganja u nova radna mjesta kako bi se ljudi, nakon završetka školovanja, iznova s obiteljima vratili na ovo područje", tumači Mufić. 

Loši demografski trendovi na području Vrbovskog nastoje se ublažiti i ulaganjima u kvalitetu obrazovanja te učeničkog prijevoza. Javlja Nenad Lučić:

Zatvaranje škola u Vrbovskom, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.