Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ostaci bezimenog jedrenjaka kraj otoka Plavnika

29.12.2021.

14:51

Autor: Albert Petrović

Podmorje

Podmorje

Foto: Danijel Frka / Radio Rijeka

Današnji zimski sunčan dan u Rijeci podsjetio je Danijela Frku na jedan takav dan sredinom osamdesetih, kada ga je nazvao prijatelj Vlado s Krka i obavijestio da je kraj otoka Plavnika pronašao neke topove. Danijel je pozvao i Maria, iskusnog arheologa, pa su njih trojica zaronili kod punte Krnjacol na sjeveroistočnoj obali. Spuštajući se uz pješčano dno na dvadesetak i nešto više metara naišli su na 16 topova. 

Odmah su primijetili da topovi nisu brončani nego lijevani, kao i to da nisu predstavljali naoružanje nego teret. Desetak metara dublje našli su posude za koje je Mario zaključio da nisu jako stare, već da potječu iz 18. ili 19. stoljeća. Roneći dalje otkrili su i ostatke triju jarbola te raspadnute konstrukcije, očito drvenog jedrenjaka. 


Iz svega toga zaključili su da je riječ o vremenu neposredno nakon Napoleonskih ratova, dakle nakon 1812. kad je Austrija ponovno zavladala ovim prostorima i naoružanje iz obalnih utvrda odlučila ili prerasporediti ili odbaciti u staro željezo. Motiv potonuća nije poznat, kao ni ime neznanog jedrenjaka čiji ostaci i danas leže kraj otoka Plavnika. Poslušajte priču:

Bezimeni jedrenjak leži kod Plavnika

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Valovi na valovima

O moru i oko mora te svemu vezanome uz turizam i oko njega, svake srijede u 13:20 sati donosimo brojne zanimljive priče o zanimljivim ljudima, poslovima, događajima, običajima, destinacijama, gastronomskim delicijama...

Poslušajte u Slušaonici