Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bijela zastava lošinjskom hotelu "Bellevue" za brigu o čistoći mora

08.08.2015.

14:28

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Bijela zastava, međunarodni simbol čistih vodenih površina i njihova dna, dodijeljena je hotelu "Bellevue" u Malom Lošinju za očuvanje mora u dijelu uvale Čikat.

Time je "Bellevue" postao prvi hotel s pet zvjezdica na Jadranu koji je zaslužio prestižnu Bijelu zastavu. 

U ime Zaklade princa Alberta II. od Monaca, predsjedniku Uprave "Jadranke" Sanjinu Šoliću Bijelu zastavu uručila je Helga Piaget, kreatorica međunarodnog projekta "Passion Sea" koji njeguje ljubav i strast prema moru te naš proslavljeni ronilac Kristijan Curavić, osnivač i predsjednik GUWAA-e, svjetske udruge za očuvanje i zaštitu mora, rijeka i jezera. 

Prilikom dodjele, oboje su naglasili kako je bijela zastava jedini simbol čistoga mora, rijeka i jezera na svijetu koji se ne može kupiti, već mora biti zaslužen.

Izaslanstvo princa od Monaka predvodio je Maurizio Codurri, kojega je princ Albert odlikovao zbog doprinosa rješavanju ekoloških problema te Claudia Albuquerque, poznata umjetnica i dugogodišnja fotografkinja monegaške kraljevske obitelji. Dodjeli su prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Malog Lošinja Anto Nedić te direktorica Turističke zajednice Đurđica Šimičić.

Bijela zastava ekološki je simbol čistih vodenih površina - mora, rijeka i jezera. Zauzima se za zaštitu, očuvanje i čistoću voda uz istovremeno stvaranje globalne svijesti o problemu morskog otpada.

Inicijativu su pokrenuli Zaklada princa Alberta II. i GUWAA. U posljednje dvije godine dodijeljena je predsjedniku Republike Slovenije Borutu Pahoru za očuvanje Bledskog jezera, makedonskom predsjedniku Gjorgjeu Ivanovu za očuvanje Ohridskog jezera, Bosni i Hercegovini za rijeku Unu, kao i princu Albertu II. za vodene površine monegaške kneževine. 

U Hrvatskoj su Bijelu zastavu do sad dobili Grad Mali Lošinj za uvalu Valdarke, dodijeljena je i Nacionalnom parku Krka te plažama hotela "Svpetrvs Resort" u Supetru na Braču, pulskom hotelu "Park Plaza Histria", hotelu "Split" u Podstrani i turističkom naselju "Crvena Luka" u Biogradu na Moru.

Kriteriji za dodjelu Bijele zastave uključuju ekološke metode čišćenja podmorja, reciklažu i pravilno upravljanje otpadom, dijeljenje iskustva s drugim ekološkim organizacijama, educiranje i osvješćivanje stanovništva te stalno održavanje vodenih površina. Javlja Branko Domac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.