Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bijele i Samarske stijene: UNESCO-va lista osigurala bi njihovu zaštitu

23.02.2018.

09:49

Autor: Nenad Lučić

Bijele i Samarske stijene (Foto: Croq / Wikipedia)

Bijele i Samarske stijene (Foto: Croq / Wikipedia)

Foto: - / -

Mala Općina Mrkopalj u Gorskom kotaru pokrenula je inicijativu čiji je cilj da UNESCO na listu svjetske baštine uvrsti Bijele i Samarske stijene, kao jedan od dva stroga rezervata prirode u Hrvatskoj.

Raspravu o toj zamisli potaknula je direktorica općinskog Turističkog ureda u Mrkoplju Goranka Tuhtan, vjerujući da će time vrijedan lokalitet biti turistički valoriziran na odgovarajući način.

S jedne strane, gostima bi sve informacije o strogom rezervatu bile dostupnije, a s druge bi se, pak, osigurala odgovarajuća zaštita Bijelih i Samarskih stijena, koja trenutačno nije na željenoj razini.

O neinformiranosti gostiju, ističe uz ostalo Goranka Tuhtan, govori i bizaran primjer gostiju iz Francuske, koji su, vjerovali ili ne, željeli znati može li se u strogom rezervatu fotografirati s medvjedom!

Istovremeno s inicijativom da UNESCO Bijele i Samarske stijene uvrsti na listu svjetske baštine, donijeta su i nova zakonska rješenja, prema kojima bi upravljanje tim rezervatom preuzeo Nacionalni park Risnjak.

Ravnatelj parka Miljenko Gašparac smatra kako je ova ustanova spremna preuzeti tu obvezu jer ima iskustva s upravljanjem nad nekim sličnim dijelovima prirode u risnjačkom masivu koji su također pod strogom zaštitom.

Iako se na području Bijelih i Samarskih stijena nalaze dva izgrađena planinarska skloništa, što nije tipično za rezervat, Gašparac je uvjeren da to neće biti problem pri realizaciji daljnjih zaštitnih aktivnosti na Bijelim i Samarskim stijenama. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.