Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bijeli Božić u Gorskom kotaru rijetkost u posljednja dva desetljeća

26.12.2020.

16:35

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Gorski kotar je jedan od najsnježnijih dijelova Hrvatske, pa je zato zanimljiv podatak da je prije današnjeg dana snijeg 26. prosinca posljednji put padao 2014.godine, a gosti i domaćini su tijekom protekla dva desetljeća većinom bili uskraćeni za ugođaj bijelog Božića .

Dvodnevni snijeg ove godine nije donio radne blagdane samo cestarima, već i nekim goranskim iznajmljivačima.

Zbog bijelog Božića s prosječno 20 centimetara snijega, kao i zbog bure, goranski cestari veliki dio blagdana provode na poslu, kaže voditelj ispostave Autoceste Rijeka – Zagreb u Delnicama Valentin Crljenko

"Na cesti smo angažirali sve raspoložive kapacitete, većih problema nije bilo, a najviše teškoća stvara jaka bura. Na skladištima imamo preko tisuću tona soli, što bi trebalo biti dovoljno za blagdane, a naši su dobavljači spremni bude li potrebe za nadopunjavanjem zaliha", kaže Crljenko.  

Cestarska se skladišta nadopunjavaju, a smještajni su kapaciteti tijekom blagdana solidno popunjeni, kaže vlasnica apartmana iz Fužina Sabina Urbanc.

"Imam goste za Božić, iako svi apartmani nisu popunjeni, no i to je sasvim solidno u aktualnoj situaciji. Jučer smo dobili i ugođaj bijelog Božića, a kako čujem na televiziji, nije ga bilo u posljednjih trinaest godina. Ugostila sam obitelji s malom djecom koje uživaju u izradi snjegovića i sanjkanju, pa možemo reći da je ugođaj potpun", rekla je Urbanc.   

Ipak, iznajmljivači osjećaju i posljedice epidemioloških mjera. "Moram priznati da je situacija pomalo stresna zbog izdavanja propusnica, zbog čega je bilo i otkazivanja aranžmana u posljednji trenutak", veli naša sugovornica.   

Za vozače bi pak povoljniji trebao biti nastavak vikenda jer oborine su u Gorskom kotaru prestale, no na slabljenje bure ipak će trebati malo pričekati. Javlja Nenad Lučić:

Bijeli goranski Božić, pripremio Nenad Lučić

Galerija
Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-
Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.