Hrvatski radio

Radio Rijeka

Biondić: Frljićev performans "Drugi rat" izjednačava žrtvu i agresora

30.07.2015.

16:52

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječki dragovoljci iz Domovinskog rata osudili su performas "Drugi rat" koji će 5. kolovoza biti izveden u HNK-u Ivana pl. Zajca. Takav potez intendanta i autora performansa Olivera Frljića smatraju drskom provokacijom.

Performansu pod nazivom Drugi rat u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca koji će se održati 5. kolovoza cilj je poniziti hrvatski narod na Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Rekao je to predsjednik riječke Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Mile Biondić, osvrćući se najavljenu izvedbu drugačijeg viđenja akcije Oluja u režiji Olivera Frljića.

Prema riječkom dragovoljcima, taj je performans drska provokacija u gradu iz kojeg su deseci tisuća sugrađana s puškom u ruci stali u obranu domovine, smatrajući ga velikosrpskim viđenjem oslobodilačke akcije Oluje. "Ovaj projekt ne najavljuje ništa drugo nego omalovažavanje svih nastojanja da se mirnim putem riješe problemi započeti 1991. godine", kaže Biondić.

Drugim ratom nastoji se prikazati izjednačavanje žrtve i agresora, dodaje Biondić. Dragovoljci smatraju da u jednoj nacionalnoj kazališnoj kući koja se financira novcem građana, ne može biti mjesta ovakvom performansu upravo na Dan pobjede te da bi ga Ministarstvo kulture trebalo zabraniti jer se ne radi ni o kakvom kulturnom događaju.

U najnovijem Frljićevu performansu pet protjeranih žena različite nacionalnosti priča o svojim sjećanjima na ratne dane Oluje. U tijeku su pregovori s Gradom Rijekom o načinu obilježavanja 20. obljetnice najveće oslobodilačke akcije, a već se zna da će je, zajedno s pripadnicima drugih udruga proizišlih iz Domovinskog rata, riječki dragovoljci obilježiti mimohodom kroz centar Rijeke. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.