Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bira se Vijeće građana Rijeke - pozivi stižu na tisuću riječkih adresa

19.09.2023.

14:07

Autor: Neva Funčić

Nasumični odabir tisuću imena za prvo Vijeće građana

Nasumični odabir tisuću imena za prvo Vijeće građana

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Do kraja ovog tjedna u poštanske sandučiće tisuću slučajno odabranih riječkih kućanstava bit će ubačeno pismo s pozivom gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića za sudjelovanje u radu Vijeća građana Rijeke, prvog u Hrvatskoj. Predstavnici građana će ove jeseni tijekom sedam susreta razgovarati o tome kako povećati sudjelovanje građana u razvoju lokalne zajednice.

Cilj projekta Grada Rijeke, Udruge za razvoj civilnog društva SMART i Zaklade Friedrich Ebert je aktivnije uključivanje građana u odlučivanje, najavili su gradonačelnik Marko Filipović i voditelj programa Smarta Igor Bajok


Tisuću poziva bit će upućeno punoljetnim Riječankama i Riječanima na slučajno odabrane adrese. Za potrebe projekta Rijeka je podijeljena na četiri dijela, a bit će pozvani mladi i stari, različitih zanimanja, kako bi sastav bio "Rijeka u malom", što sličniji stvarnom popisu stanovništva.


Slična vijeća već su ostvarena u nekim zemljama, poput Irske, Belgije i Njemačke, na lokalnim i nacionalnim nivoima, rekao je gradonačelnik Filipović te istaknuo da se nada da će Rijeka i u ovom projektu, kao u primjeru Građanskog odgoja, biti začetnik u Hrvatskoj. 


Cilj je demokratizirati demokraciju, unaprijediti sustav mjesne samouprave i povećati sudjelovanje građana u razvoju lokalne zajednice.


Želimo uključiti ljude koji su se isključili iz procesa političkog odlučivanja, a mnogi od njih ne izlaze ni na izbore, rekla je Sonja Schirmbeck, direktorica Zaklade Friedrich Ebert za Hrvatsku i Sloveniju. Riječki projekt Vijeća građana je alat za aktiviranje građana, a cilj je zainteresirati i educirati ljude za odlučivanje o temama na koje mogu utjecati, rekla je Schirmbeck.


U pismu gradonačelnika koje će stići na adrese tisuću kućanstava, uz poziv bit će i informacije o svrsi i radu ovog neformalnog tijela, koje se mogu pronaći i na mrežnoj stranici www.vijecegradanarijeke.org.


Educirani anketari potom će, od 10. listopada u popodnevnim satima, od vrata do vrata obići odabrana kućanstva. Sudjelovanje u Vijeću građana je dobrovoljno, a članovima će biti isplaćena i motivacijska naknada. Grad Rijeka je za pripremu i provedbu projekta osigurao 6700 eura.


Planirano je da će se 34 odabrana člana, a na popisu će biti i rezerve, susretati tijekom jeseni u RiHubu, sedam puta od 3. studenog do 7. prosinca ove godine. 


Proces rada planiran je kroz četiri faze: učenje o mjesnoj samoupravi; konzultacija o mišljenjima aktera i javnosti o temi; raspravljanja i odlučivanja po grupama te preporukama vijeća o raspravljenom pitanju. 


Projekt je najavljen konferencijom za novinare, poslušajte:

Rijeka: prvo Vijeće građana u Hrvatskoj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.