Hrvatski radio

Radio Rijeka

Birališta otvorena: drugi put u deset mjeseci biramo predstavnike u Saboru

11.09.2016.

07:01

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Oko 3,8 milijuna birača u Hrvatskoj i inozemstvu izlazi na birališta nakon svega deset mjeseci kako bi prijevremeno izabralo novi sastav Hrvatskog sabora i odlučilo tko će u njemu imati većinu, a time i dobiti priliku za sastavljanje nove vlade i vođenje države u iduće četiri godine.

Novi, deveti saziv Hrvatskoga sabora građani s pravom glasa biraju u Hrvatskoj i 49 država diljem svijeta. U našoj zemlji birališta su otvorena danas od 7 do 19 sati, a izvan Hrvatske glasuje se dva dana - jučer i danas.

Prvi put Sabor srušio Vladu
Na izborima u studenome prošle godine relativni pobjednik bila je HDZ-ova Domoljubna koalicija, koja je nakon mukotrpnih pregovora s Mostom nezavisnih lista formirala Vladu s nestranačkim premijerom Tihomirom Oreškovićem, kanadsko-hrvatskim poslovnim čovjekom, dotad nepoznatim široj hrvatskoj javnosti.
Kratkotrajnu Vladu pratile su stalne napetosti među partnerima. Kulminirale su pred ljeto ove godine, kada je HDZ, da bi izbjegao propitivanje povjerenja potpredsjedniku Vlade i svom tadašnjem šefu Tomislavu Karamarku, inicirao rušenje Oreškovićeve Vlade u Saboru, što je saborska većina i učinila, prvi put u modernoj Hrvatskoj. Nakon pada Vlade, Sabor se sam raspustio, pa su birači prinuđeni ponovno izaći na birališta i izabrati novi, deveti saziv.

Bira se 151 zastupnik: 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u XI. izbornoj jedinici, u 49 država diljem svijeta, gdje bira dijaspora odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu. Osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina u XII. jedinici koju čini cijela Hrvatska.

Drugi put birači mogu koristiti preferencijski glas. Na listi za koju glasuju mogu zaokružiti i ime jednoga kandidata kojemu daju prednost u odnosu na ostale na toj listi. Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, imat će prednost pred drugim kandidatima, bez obzira na poredak na listi.

Za 151 zastupničko mjesto natječe gotovo 2500 kandidata, oko 150 više nego u studenome. Kandidati su prosječno stari 47,5 godina, stariji su od onih iz studenoga, kojima je prosječna dob bila 44,5 godine. Najstarijoj kandidatkinji je 90 godina, dolazi iz Socijalističke radničke partije, najmlađa je samo mjesec dana u 19. godini i članica je Hrvatske radničke stranke. Biračima se nudi 177 listi u 11 izbornih jedinica i 29 kandidata u XII. jedinici.

Birači će svoje pravo moći ostvariti na ukupno 6947 biračkih mjesta. U Hrvatskoj je redovitih biračkih mjesta 6 574, a u inozemstvu 115, najviše u BiH (34) i Njemačkoj (17). Za glasovanje u inozemstvu aktivno se registriralo gotovo 60 tisuća birača bez prebivališta u Hrvatskoj, 23 tisuće više nego u studenome. Ima i 105 posebnih biračkih mjesta za privremeno upisane birače. Za one na službi u Oružanim snagama, zatvorenike, pomorce i birače smještene u ustanovama socijalne skrbi osigurana su 152 biračka mjesta.

Na proteklim izborima u studenome prošle godine, odaziv birača bio je oko 47 posto, a slično toliko bilo ih je i u VIII. izbornoj jedinici, odnosno u  Istarskoj i Pimorsko-goranskoj županiji. Građani tih dviju županija danas biraju jednu od 17 političkih opcija, a s obzirom na preferencijalno glasovanje, imaju mogućnost među 14 kandidata na listi zaokružiti i jedno ime. (B. U.)

Na provedbi izbora na izborni dan bit će angažirano gotovo 80 tisuća ljudi. Prijevremene parlamentarne izbore pratit će oko 12 tisuća promatrača, tisuću i pol manje nego u studenom. Najviše je HDZ-ovih, gotovo osam tisuća. Od nevladinih udruga najbrojniji su promatrači udruge U ime obitelji (347). Izbore će pratiti i 23 strana promatrača, iz Koreje, Gruzije, Makedonije i Kosova.

Sve do zatvaranja birališta u 19 sati izborna je šutnja. Tekuće rezultate, kako se budu prebrojavali glasački listići na biračkim mjestima, Državno izborno povjerenstvo objavljivat će na svojoj internetskoj stranici od 22 sata. Podatke će osvježavati svakih petnaestak minuta.

Prve nepotpune rezultate prijevremenih parlamentarnih izbora DIP će iznijeti na konferenciji za novinare u ponoć. Podatke o odazivu odnosno izlaznosti birača na izbore DIP će, uobičajeno, objaviti u dva navrata: u podne i u 17 sati.

"Ovo su prvi izvanredni parlamentarni izbori i odgovornost birača za političko stanje, odnosno stanje demokracije čini mi se veća. Priželjkujem da odaziv bude viši od dosadašnjih, barem 65 posto, pa i više", poručuje predsjednik DIP-a Branko Hrvatin"Poštovani birači, iziđite, budite svjesni svojih prava i obveza, odlučite glasovanjem o novom sastavu Hrvatskog sabora, najvišega predstavničkog tijela građana i nositelja zakonodavne vlasti u Hrvatskoj", kaže Hrvatin.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.