Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bitka se nastavlja: Češki Port Acquisitions najavio ponudu za preuzimanje Luke Rijeka!

16.03.2023.

07:44

Autor: Hina

Luka Rijeka

Luka Rijeka

Foto: - / Luka Rijeka

Češka tvrtka Port Acquisitions objavila je u srijedu da je za nju nastala obveza za objavljivanje ponude za preuzimanje Luke Rijeka, nakon što je dan ranije stekla 4,55 milijuna redovnih dionica te riječke tvrtke, što predstavlja 33,73 posto vlasničkog udjela, više od zakonskog praga.


Port Acquisitions u utorak je stekla od poljskog OT Logisticsa 3,37 milijuna redovnih dionica Luke Rijeka, što čini 24,98 posto vlasničkog udjela te također od poljskog investicijskog fonda Fundusz Ekspansji Zagranicznej (Foreign Expansion Fond) još 1,18 milijuna redovnih dionica, što predstavlja 8,75 posto temeljnog kapitala, navodi se u objavi na Zagrebačkoj burzi. 


Tako s dionicama koje je već imao, Port Acquisitions ukupno sada posjeduje 4,64 milijuna redovnih dionica Luke Rijeka ili 34,42 posto temeljnog kapitala, a kako time prelazi zakonski prag od 25 posto dionica s pravom glasa, za njega je nastala obveza za preuzimanje.


Tvrtka se obvezuje u zakonskom roku objaviti ponudu za preuzimanje svih preostalih dionica Luke Rijeka, a ponuda će biti neuvjetovana.


Putem Zagrebačke burze jučer je i švicarska tvrtka Zentralschweizerische Investment Holding AG (Central Swiss Investment Holding Ltd.), objavila da namjerava objaviti dobrovoljnu ponudu za preuzimanje Luke Rijeka, a to se dobrovoljno preuzimanje uvjetuje i pragom uspješnosti, koji je 51 posto dionica Luke Rijeka. 


Po zadnjim podatcima, hrvatska država putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) drži 25,02 posto dionica Luke Rijeka, AZ obvezni mirovinski fond 15,02 posto dionica, a među deset najvećih dioničara je još nekoliko obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova. 


OT Logistics je svoj udjel povećao na 24,98 posto krajem prošlog tjedna, kada je od poljskog Rubicon Partners Ventures ASI stekao 17,51 posto dionica. Tih 17,51 posto dionica je OT Logistics bio prepustio Rubiconu prije nekoliko godina zbog poslovnih poteškoća u kojima se bio našao.


Početkom veljače OT Logistics je putem Varšavske burze objavio da je sklopio predugovor s češkom tvrtkom Port Aquisitions, iza koje stoji češki poduzetnik Jaroslav Strnad, o kupnji udjela u Luci Rijeka, a kao preduvjet za to se spominjalo okrupnjavanje portfelja koji poljske tvrtke imaju u Luci Rijeka.


Tim je predugovorom predviđeno da OT Logistics proda 3.421.224 dionice Luke Rijeka ili 25,38 posto dionica, po cijeni od 7,70 eura po dionici, kao i da se OT Logistics obvezao da osigura i da Foreign Expansion Fond češkoj tvrki po toj cijeni proda svojih 1.179.355 (8,75 posto) dionica Luke Rijeka.


U toj je objavi na Varšavskoj burzi bilo navedeno i da će se transakcija odvijati u dvije faze, kao i da su ugovorne strane predvidjele da cjelokupna transakcija bude završena najkasnije do 23. ožujka ove godine.


Sve se događa nakon što je Luka Rijeka znatno povećala prihod i dobit u 2022.


Naime, prema ranije objavljenom financijskom izvješću, Luka Rijeka d.d. ostvarila je u prošloj godini bruto dobit od gotovo 77 milijuna kuna, što je znatno bolji rezultat nego godinu prije kada je tvrtka imala gubitak od gotovo 28 milijuna kuna,.


Krajem veljače objavljeno je i konsolidirano izvješće za grupu Luka Rijeka, u kojoj su uz matičnu tvrtku i tri tvrtke u njenom stopostotnom vlasništvu, a Luka Rijeka je vlasnik i 49 posto udjela u tvrtki Jadranska vrata, koja upravlja kontejnerskim terminalom Brajdica.


Grupa Luka Rijeka je lani ostvarila ukupne prihode od 279,6 milijuna kuna, što je porast za 42 posto u odnosu na godinu prije, dok su rashodi rasli za devet posto, na 213,2 milijuna kuna. 


Grupa Luka Rijeka lani je ostvarila dobit od 66,4 milijuna kuna, znatno više nego 2021. godine, kada je dobit iznosila 126.515 kuna, pokazalo je konsolidirano izvješće.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.