Hrvatski radio

Radio Rijeka

Propadaju bivša vojna skladišta kod Delnica. Kako dalje?

06.03.2022.

13:56

Autor: Nenad Lučić

Izrada prostorno-planske dokumentacije trebala bi točnije definirati buduću namjenu nekadašnjih vojnih skladišta u Delnicama

Izrada prostorno-planske dokumentacije trebala bi točnije definirati buduću namjenu nekadašnjih vojnih skladišta u Delnicama

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Kada je, prije jedanaest godina, Grad Delnice od države na gradskom području preuzeo jedno od bivših vojnih skladišta, sve je ukazivalo da će za novu i naizgled atraktivnu lokaciju brzo biti nađena nova namjena. Međutim, niz je razloga utjecalo na to da prostor nekadašnjih skladišnih objekata još uvijek stoji neiskorišten. 

Prije otprilike pola desetljeća činilo se izvjesnim da će bivša vojna skladišta u Delnicama preuzeti Savez izviđača Hrvatske. Tijekom 2018. godine iščekivalo se očitovanje Saveza izviđača Hrvatske koji je na toj lokaciji htio urediti veliki nacionalni kamp, podsjetio je ovih dana gradski vijećnik Damir Rajčić


"Znamo kako je riječ o prostoru javne i društvene namjene i kao takav ima dosta potencijala, no ne bude li za njega i dalje interesa ulagača, je li moguća prenamjena", pita se Rajčić.


Osim spomenute izviđačke, na prostoru bivših skladišta u Delnicama pokušalo se potaknuti i realizaciju niza drugih projektnih priča, podsjeća gradonačelnica Katarina Mihelčić. Spominjao se senior park za umirovljenike i izgradnja stambenog naselja, a nakon toga stigla su još dva neslužbena upita za to područje, od kojih je jedno bila poduzetničko. 


"Međutim, sve dok ne dobijemo službeno pismo namjere nekog tko tamo želi investirati, nisam spremna donositi odluke o eventualnoj prenamjeni", govori gradonačelnica.


Problem nisu samo nedorečene namjere potencijalnih ulagača, već i činjenica da na prostoru bivših skladišta infrastrukturna ulaganja neće biti mala, upozorava Mihelčić i dodaje da treba osigurati cijelu infrastrukturu, urediti pristupnu cestu, dovesti struju i vodu. Ta bi zona tada bila mnogo privlačnija, zaključila je.


Naime, višegodišnje iskustvo pokazuje da se, unatoč pristupačnoj lokaciji, za prostor bez kvalitetne infrastrukture teško pronalazi kupca. Poslušajte prilog:

Priča o vojnim objektima u Delnicama

Objekti koji propadaju

Objekti koji propadaju

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.