Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bivši ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac kandidirao se za gradonačelnika

22.12.2020.

14:26

Autor: Hina

Davor Štimac (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Davor Štimac (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Bivši ravnatelj Kliničkoga bolničkog centra Rijeka Davor Štimac danas je pod sloganom "Da štima grad" najavio svoju kandidaturu za riječkoga gradonačelnika kao nezavisnog kandidata, a na to se odlučio jer "osjeća da grad propada i demografski umire".

U Rijeci je trend pada novorođene djece i rasta broja umrlih, tako da već 2030. godine Rijeka može imati manje od sto tisuća stanovnika, rekao je Štimac. Istaknuo je da sa svojim timom suradnika, ako postane gradonačelnik, namjerava zaustaviti takve trendove i povećati broj stanovnika za pet tisuća u prvih pet godina te doseći 135 tisuća stanovnika za deset godina.

U programu mu je briga za sve dobne skupine, socijalna solidarnost, intenzivna suradnja s Primorsko-goranskom županijom, Sveučilištem u Rijeci, Lučkom upravom i institucijama u Zagrebu te stvaranje društva znanja. Vrijednosti za koje će se zalagati su tradicija, kozmopolitizam, znanje i poštenje, rekao je.

Naglasio je i da je svjestan teške financijske situacije u Gradu Rijeci, ali da je tešku situaciju zatekao i pri dolasku na mjesto ravnatelja riječkog KBC-a, pa je za pet godina ona postala primjer uspješnog poslovanja. 

Tim suradnika će predstaviti u siječnju, a riječ je, kako je naveo, o najboljim ljudima u svojim poslovima. Na lokalne izbore u Rijeci će, kaže, izaći s listom za Gradsko vijeće "izuzetnom i kakvu još Rijeka nije vidjela". Na pitanje gdje se ideološki svrstava, Štimac je rekao da su oni široka građanska opcija otvorena za sve.

Davor Štimac je predstojnik Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka. U razdoblju od 2015. do 2020. godine bio je ravnatelj KBC-a, ali nije izabran na još jedan mandat. U mladosti je bio glavni urednik popularnoga riječkog magazina za mlade "Val". Sudjelovao je u Domovinskom ratu i akciji Oluja.

Poslušajte izjavu:

Štimac: Želja mi je razvijati ovaj grad, pripremio Ivan Ribarić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.