Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bjeloglavi supovi ponovno dobivaju dom u Belome

25.05.2015.

13:12

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zaštita bjeloglavih supova koji samo na Kvarneru žive iznad mora iznimno je važna za ovaj kraj. Tako u Belom na otoku Cresu uskoro počinje izgradnja Eko centra koji će se baviti zaštitom i turističkom promocijom ove ugrožene vrste ptica.

U zgradi bivše škole u Belom na otoku Cresu uskoro će početi radovi na izgradnji prve faze projekta Eko centar Beli. U toj, prvoj fazi, koja bi trebala biti gotova do početka srpnja, trebala bi biti izgrađena kućica za bjeloglave supove i pomoćna zgrada u dvorištu, a vrijednost radova je 2,6 milijuna kuna.

Nakon ljeta radovi bi trebali biti nastavljeni, a vrata posjetiteljima uređeni Eko centar u Belom na Cresu trebao bi otvoriti slijedeće sezone što je za creski, ali i hrvatski turizam i ekologiju izuzetno dobra vijest. U ovome je projektu, uz Javnu ustanovu Priroda, čak šest partnera.

Zaštita bjeloglavog supa iznimno je važna jer jedino na Kvarneru te ptice žive iznad mora -  to je velika, svjetska specifičnost i raritet. "To trebamo očuvati, a s druge strane šteta je da tako veliku vrijednost ne iskoristimo za turističku promociju i valorizaciju baštine", rekla je ravnateljica Prirode Sonja ŠišićS njom je razgovarao Josip Krmpotić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.