Hrvatski radio

Radio Rijeka

Blagdan Bogojavljenja, spomendan Sveta tri kralja

06.01.2017.

08:00

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Blagdan je Bogojavljenja, kršćanski blagdan kojim se slavi objava Boga čovječanstvu u ljudskom liku, u osobi Isusovoj. Taj dan je spomendan Sveta tri kralja, a prema tradiciji oni su mudraci koji su se došli pokloniti Isusu nakon njegova rođenja, prateći betlehemsku zvijezdu.

Iako se u Bibliji ne navode njihova imena, u narodu se Tri kralja nazivaju Baltazar, Melkior i Gašpar. Kada su pronašli Isusa, darovali su mu tamjan (kao Bogu), zlato (kao kralju) i plemenitu mast smirnu (kao čovjeku). Simboliziraju poganske narode koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo time što im je javio rođenje Spasitelja. Njihove se relikvije čuvaju u katedrali u Kölnu.

Na taj blagdan, u Kastvu se koledva. Prema starom običaju, kraljevi Melkior, Baltazar i Gašpar – a to su posljednjih godina članovi muške klape "Kastav" – danas obilaze ne samo Kastavštinu, već i njezinu okolicu, gdje ih u svakom domu počaste crnim vinom te dobrom rukom, odnosno novcem, a oni im zauzvrat pjevaju prigodnu pjesmu. 

U 11 sati u katedrali sv. Vida svečano euharistijsko slavlje predvodi riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić. Misa na talijanskom jeziku počet će u 9:30. Danas se slavi i misijsko djelo Svetog djetinjstva pa će mali Zvjezdari - Pjevači betlehemske zvijezde - svojim nastupom dočarati dolazak Sveta tri kralja. Pjevači betlehemske zvijezde dolaze iz Dječjeg vrtića "Zvončica" s Viškova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.