Hrvatski radio

Radio Rijeka

07:28 / 06.01.2018.

Autor: T. Sandalj, L. Domijan Fišter, N. Funčić

Blagdan Bogojavljenja, spomendan Sveta tri kralja

Prikaz Sveta tri kralja u bazilici sv. Apolinarija u talijanskoj Ravenni iz 526. godine (Foto: Wikipedia)

Prikaz Sveta tri kralja u bazilici sv. Apolinarija u talijanskoj Ravenni iz 526. godine (Foto: Wikipedia)

Foto: - / -

Blagdan je Bogojavljenja, kršćanski blagdan kojim se slavi objava Boga čovječanstvu u ljudskom liku, u osobi Isusovoj. Taj dan je spomendan Sveta tri kralja, a prema tradiciji oni su mudraci koji su se došli pokloniti Isusu nakon njegova rođenja, prateći betlehemsku zvijezdu.

Katolički blagdan Bogojavljanja u Hrvatskoj je službeno neradni dan. Iz tvrtke Rijeka plus javili su da danas neće raditi riječke tržnice. Dežurna je Ljekarna Cambieri u istoimenoj ulici, u Rijeci. Trgovine rade po nedjeljnom radnom vremenu, a trgovački centri su otvoreni.

Iako se u Bibliji ne navode njihova imena, u narodu se Tri kralja nazivaju Baltazar, Melkior i Gašpar. Kada su pronašli Isusa, darovali su mu tamjan (kao Bogu), zlato (kao kralju) i plemenitu mast smirnu (kao čovjeku). Simboliziraju poganske narode koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo time što im je javio rođenje Spasitelja. Njihove se relikvije čuvaju u katedrali u Kölnu.

U župnim crkvama Riječke nadbiskupije danas je program misnih slavlja po blagdanskom rasporedu. U Katedrali sv. Vida u 9:30 sati je misa na talijanskom jeziku, a misno slavlje u 11 sati predvodi riječki nadbiskup monsinjor Ivan Devčić

Na taj blagdan, u Kastvu se koledva. Prema starom običaju, kraljevi Melkior, Baltazar i Gašpar – a to su posljednjih godina članovi muške klape "Kastav" – danas obilaze ne samo Kastavštinu, već i njezinu okolicu, gdje ih u svakom domu počaste crnim vinom te dobrom rukom, odnosno novcem, a oni im zauzvrat pjevaju prigodnu pjesmu.

Na blagdan Bogojavljanja tradicionalno je i hodočašće iz Punta na otočić Košljun. Brodica polazi iz Punta u 9 sati, a uz kraljeve na Košljun dolaze i knezovi krčki Frankopani, koji će predstaviti program obilježavanja 900. obljetnice gradnje Kaštela Gradec, nad Vrbničkim poljem. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.