Hrvatski radio

Radio Rijeka

Blagdan je sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, djece, siromaha, studenata...

06.12.2021.

12:43

Autor: Josip Krmpotić, Neva Funčić

Sveti Nikola prošetao je i riječkim Korzom, na veselje i malih i velikih (Foto: Lena Stojiljković / HRT - Radio Rijeka)

Sveti Nikola prošetao je i riječkim Korzom, na veselje i malih i velikih (Foto: Lena Stojiljković / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Blagdan je sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, djece, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika... Različiti programi odvijaju se diljem Primorsko-goranske županije i na kopnu i na moru.

Na blagdan sv. Nikole u opatijskom hotelu Royal bit će dodijeljna prestižna nagrada za hrabrost u spašavanju ljudskih života na moru - Plava vrpca Vijesnika, koju dodjeljuje Sindikat pomoraca Hrvatske. Više o dobitnicima pronađite OVDJE.

Iz riječke luke isplovio je brod Vid, a predstavnici Lučke kapetanije i Grada Rijeke spuštanjem vijenca u more odali su počast svim stradalima i nestalima na moru. Na moru ispred Kostrene, ista posada i delegacija Općine Kostrena položile su vijenac za postradale pomorce s broda Igrane.

U Narodnoj čitaonici u Sv. Luciji večeras će biti održana i svečana sjednica Općinskog vijeća Kostrene. 

Pomorska škola Bakar slavi Dan škole: učenici i profesori su sa školskoga broda Vila Velebita 2, u spomen na sve stradale i nestale pomorce, mornare, ribare i sve kojima more život znači, položili vijenac u more.

Svetkovina zaštitnika svih koji od mora i za more žive, Mikulja, obilježena je i u Puntu na otoku Krku, a "Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe", u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukutre održavaju se u Novalji na otoku Pagu. Polaganju vijenaca u more i otvaranju konferencije nazočio je i ministar Oleg Butković.

U akvatoriju otoka Raba s brodice Maslina spušten je vijenac u more za svih kojima je more bilo sve, a njihov brodar, Rapska plovidba, 59 godina zaredom čestita pomorcima njihov dan. 

Iako je već prijepodne sv. Nikola prošetao i riječkim Korzom na radost malih i velikih prolaznika, klizalište Morska pahuljica u Rijeci tradicionalno organizira program dočeka sv. Nikole. Program će početi u 18 sati blagdanskom predstavom plesne udruge Ri dance iz Rijeke, a nakon toga slijedi izlazak sv. Nikole na led i podjela poklona.

Uz blagdan sv. Nikole čestitka kapetana Lučke kapetanije Rijeka Darka Glažara, poslušajte:

Čestitka Darka Glažara, pripremio Josip Krmpotić

Foto: Lena Stojiljković / HRT - Radio Rijeka

Foto: Lena Stojiljković / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.