Hrvatski radio

Radio Rijeka

Blagdan je Sveta tri kralja

06.01.2022.

08:34

Autor: Tatjana Sandalj, Hina

Prikaz Sveta tri kralja u jaslicama

Prikaz Sveta tri kralja u jaslicama

Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Blagdan je Sveta tri kralja, Bogojavljenje i Vodokršće. Sveta tri kralja u kršćanskoj tradiciji, koja ih naziva Gašpar, Melkior i Baltazar, kraljevi su ili mudraci koji su se, prema Evanđelju, došli pokloniti Isusu Kristu nakon rođenja u Betlehemu. 

6. siječnja katolička crkva slavi jedan od najstarijih svojih blagdana. Sveta tri kralja ili Bogojavljenje je slavlje objave Boga čovječanstvu. Vjernici obnavljaju događaj opisan u Evanđeljima, dolazak trojice kraljeva sa željom da se poklone novorođenom kralju noseći tri simbolična dara: tamjan kao Bogu, zlato kao kralju na nebu i smirnu kao čovjeku.


Dok Božić ističe skrivenost otajstva rođenja Gospodnjega, Bogojavljenje znači da je to božansko otajstvo objavljeno cijelom svijetu.


Blagdansku misu u riječkoj katedrali sv. Vida u 11 sati predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić.


Svečano će biti i kod franjevaca na Košljunu. Sveta misa bit će u 9:30, a brodica "Košljun" u 9 sati polazi iz Punta. Članovi Udruge Knezovi Krčki Frankopani već godinama uprizoruju dolazak Sveta tri kralja na Košljun.


Blagdan je i neradni dan kada prodavaonice, najčešće rade po nedjeljnom radnom vremenu. Dnevno dežurstvo organizirano je u ljekarni u Cambierijevoj ulici u Rijeci, a noćno od 20 sati preuzima ljekarna Centar, Riva 18. U ambulantama Doma zdravlja u Cambierijevoj ulici u Rijeci, do 20 sati, dežurni su medicinski timovi u ambulantama obiteljske medicine i pedijatrije te stomatološkoj ambulanti.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.