Hrvatski radio

Radio Rijeka

Blagdan svetog Stjepana

25.12.2013.

18:45

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan nakon Božića katolički vjernici obilježavaju blagdan svetog Stjepana. Vjernici su pozvani da slijede primjer tog sveca koji je prosvjedovao protiv nepravde te oprostio svojim progoniteljima i molio za njih.

Sveti Stjepan slavi se kao prvi kršćanski mučenik za vjeru. Prema Djelima apostolskim bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima crkve. Prvotna zadaća đakona bila je paziti na red kod zajedničkih molitvenih susreta, dijeliti vjernicima poklone i nositi Euharistiju bolesnima i utamničenima, a to znači da je Stjepan skrbio za siromašne u zajednici. 

Njegovo ime na grčkome jeziku znači kruna ilivijenac. Ništa se ne zna o Stjepanovom ranom životu. Obično se prikazuje kao mladić odjeven u đakonsku dalmatiku s mučeničkom palmom u jednoj i kamenom u drugoj ruci. 

Zbog otvorenog propovijedanja Isusova nauka nakon njegove smrti osuđen je za bogohuljenje i kamenovan do smrti. Umirući, bilježi Sveto pismo, Stjepan je klicao: Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh! Stjepan je otišao u smrt odrekavši se svega jer mu je pripadnost Isusu bila važnija od svega što mu je svijet obećavao. 

Drugi dan Božića ide se u pohode i čestitanje rodbini, prijateljima i susjednima. To je dan kada počinje blagoslov obitelji, a mnoge obitelji čuvaju običaj da baš na Stipanju, budući da su sve crkve otvorene, roditelji vode malu djecu u crkvu te im kod jaslica pokazuju i tumače događaj Isusova rođenja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.