Hrvatski radio

Radio Rijeka

Blagdan Tijelova: procesija ulicama najstarije župe u Rijeci

20.06.2019.

12:43

Autor: Josip Krmpotić

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u riječkom Starom gradu: procesija na Cvjetnicu 2017. godine (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u riječkom Starom gradu: procesija na Cvjetnicu 2017. godine (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Blagdan je Tijelova, blagdana koji se obilježava devetog četvrtka nakon Uskrsa, a kojim Katolička crkva slavi spomen na ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak. U Hrvatskoj je taj blagdan neradni dan.

Bez obzira na tridesetak stupnjeva u hladu, nakon mise u riječkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, Tijelovska procesija kretala se ulicama grada, s Presvetim Oltarskim Sakramentom. Prva postaja bila je ispred Osnovne škole "Nikola Tesla", gdje je nekada bio samostan sestara benediktinki.

Druga postaja bila je na Jelačićevu trgu, a nakon molitve procesija se uputila Starčevićevom ulicom do treće postaje na Mljekarskome trgu. Četvrta postaja bila je crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, ispred Kosoga tornja, gdje je procesija zaključena molitvom u najstarijoj riječkoj župnoj crkvi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.