Hrvatski radio

Radio Rijeka

Blagdan Vele Gospe: deseci tisuća hodočasnika danas na Trsatu

15.08.2019.

19:03

Autor: Neva Funčić, Iva Črnjar Ivančan

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Na riječkom Trsatu, u našem najstarijem marijanskom svetištu, za proslavu blagdana Vele Gospe očekuju između 40 i 50 tisuća posjetitelja. Mise su na rasporedu svakoga sata, a gradski autobusi na linijama 2 i 8 voze besplatno.

U Svetištu Majke Božje Trsatske mise su najavljene u 6, 7, 8, 9, 10 i 11:30 te večernja u 18:30 sati. Središnju jutarnju misu u 10 sati predvodio je franjevački provincijal Ilija Vrdoljak, a onu poslijepodnevnu će predvoditi riječki nadbiskup Ivan Devčić. Toj je svetoj misi na Trsatu prisustvovala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Promet je danas od 6 do 22 sata zabranjen na Šetalištu Joakima Rakovca, u Radićevoj te ulicama fra Serafina Schöna i Drage Šćitara te na Frankopanskom trgu i u Ulici Slavka Krautzeka do križanja s Marohnićevom. 

U širu zonu svetišta smiju samo interventna vozila, taksiji i gradski autobusi, a za nepropisna parkiranja kazne su visoke.  

Evo što su izjavili gvardijan trsatskog svetišta fra Bernard Barbarić i franjevački provincijal Ilija Vrdoljak te neki od brojnih hodočasnika, a poslušajte i kako je nadbiskup Devčić dočekao predsjednicu po njenom dolasku na Trsat:

Predsjednica i nadbiskup na Trsatu (HTV)

Vjernici hodočasnici, pripremila Iva Črnjar Ivančan

Franjevci o Veloj Gospi, pripremila Iva Črnjar Ivančan

Vela Gospa na Trsatu, pripremila Neva Funčić

Galerija
Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-
Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.