Hrvatski radio

Radio Rijeka

Blagdan Velike Gospe: katolici slave Marijino uznesenje

15.08.2016.

13:11

Autor: Hina, Larissa Smokvina, Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Velika Gospa katolički je blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, a slavi se svake godine 15. kolovoza. Slavi se u brojnim državama svijeta, najviše u Europi, a u Hrvatskoj je taj dan državni blagdan.

Prema katoličkoj teologiji, Kristova majka Marija uznesena je dušom i tijelom na nebo, a nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII. 1. studenog 1950. Službenom proglašenju prethodila je duga tradicija, stara kao i samo kršćanstvo.

Velika Gospa je blagdan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom, po završetku svoga zemaljskog života, uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

Kako se slavi na Trsatu i Primorsko-goranskoj županiji pogledajte ovdje.

U Hrvatskoj je dugovječna tradicija štovanja Blažene Djevice Marije. Pouzdavajući se u njezin nebeski zagovor, častili su je iz zahvalnosti kao "kraljicu Hrvata". Kroz povijest zazivali su je i "fidelissima advocata Croatiae" (najvjernija odvjetnica Hrvata). Ona je Hrvatima ono što je, primjerice, Ircima sv. Patrick.

Među najpoznatija marijanska svetišta u Hrvatskoj su ona u Mariji Bistrici, Sinju, Aljmašu, Trsatu i Voćunu. Kada je o vjerskom turizmu riječ, zanimanja za ta svetišta, osim kod domaćih vjernika, ima i na stranim tržištima, pogotovo među Španjolcima i Poljacima, ali i kod turista iz SAD-a, te oni, po dolasku u Hrvatsku, često posjećuju i takva mjesta. 

I u ostalim marijanskim svetištima u Hrvatskoj, a poznatijih je više od 20, kao i u drugim svetištima, crkvama i katedralama, za blagdan Velike Gospe mogu se očekivati pojačani dolasci domaćih i stranih vjernika, pogotovo na obali i otocima, gdje u ovo vrijeme još uvijek ima jako puno turista.

Najveći dio ih dolazi u vlastitoj organizaciji, dio dolazaka organiziraju župni uredi, nešto manje putničke agencije, a kao i svake godine dio hrvatskih vjernika za blagdan će otputovati u neka od poznatijih svetišta Majke Božje u svijetu, poput Lourdesa, Fatime, Loreta ili Međugorja.

U Svetište Kraljice Jadrana, Majke Božje Trsatske, i danas će, na svetkovinu Velike Gospe, hodočastiti veliki broj vjernika iz Riječke nadbiskupije i susjednih biskupija. Očekuje se oko 40 tisuća ljudi koji će iskazati štovanje Blaženoj Djevici Mariji. Poslušajte što kažu hodočasnici: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.