Hrvatski radio

Radio Rijeka

Blagoslovom i službeno završeno proširenje groblja u Kostreni

26.02.2021.

14:04

Autor: Ivan Ribarić

Foto: Općina Kostrena

Foto: Općina Kostrena

Foto: - / -

Na novom dijelu groblja u Kostreni Svetoj Luciji održana je prigodna svečanost uz blagoslov novog dijela groblja kojeg je predvodio kostrenski župnik vlč. Ivan Stošić, čime je označen završetak velikog i značajnog projekta za Kostrenu.

Za razliku od puno drugih mjesta, Kostrena već nekoliko godina ima pozitivan trend kretanja stanovništva što zahtjeva i pojačani komunalni razvoj mjesta, u što spadaju i groblja. Ovim zahvatom osigurali smo dovoljan broj ukopnih mjesta za duži vremenski period, a planiramo proširiti i drugo kostrensko groblje u Sv. Barbari, istaknuo je općinski načelnik Dražen Vranić

Završetkom projekta vrijednog 7,5 milijuna kuna, Kostrena je dobila 579 novih ukopnih mjesta te dodatnih 15 do 18 mjesta u općem polju. Novi dio groblja ima 71 grobnicu s tri ukopna mjesta, 61 grobnicu sa šest ukopnih mjesta, kolumbarijski zid sa 60 mjesta (s pretincima za četiri i osam urni) i zajedničku grobnicu s već spomenutih 15 do 18 ukopnih mjesta, smještenih na površini od 1.800 četvornih metara. 

Grobljem će upravljati KD Kostrena koje je uz suglasnost Općine Kostrena formiralo cijene za korisnike u skladu s kategorizacijom i veličinom grobnih mjesta. Mještanima će na korištenje na neodređeno vrijeme uz naknadu, biti ponuđeno 65 grobnih mjesta i to 35 grobnica s po tri ukopna mjesta, 30 grobnica s po šest ukopnih mjesta, osam pretinaca za četiri urne i dva pretinca za osam urni, dok će preostala mjesta biti namijenjena za naknadno ustupanje na trajno ili privremeno korištenje, u okolnostima kada nastupi smrtni slučaj, a obitelj nema osigurano ukopno mjesto.

Cijena grobnice s tri ukopna mjesta iznosit će 25 tisuća kuna, cijena grobnice sa šest ukopnih mjesta bit će 40 tisuća kuna, dok će veći pretinac za urne iznositi osam tisuća kuna, odnosno 5.650 kuna manji. Javni poziv u kojem će biti navedeni uvjeti i način na koji će mještani moći dobiti grobnice na korištenje na neodređeno vrijeme uz naknadu, bit će objavljen u drugoj polovici ožujka, a bit će otvoren dok bude raspoloživih grobnica i pretinaca za urne.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.