Hrvatski radio

Radio Rijeka

Blažica Sveticki kandidatkinja PGŽ za najuzorniju seosku ženu

19.06.2019.

13:56

Autor: Nenad Lučić

Blažica Sveticki (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Blažica Sveticki (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Predsjednica Udruge Plodovi gorja Gorskog kotara Blažica Sveticki iz Ravne Gore ovogodišnja je kandidatkinja Primorsko-goranske županije na državnom natječaju za najuzorniju hrvatsku seosku ženu čime je prepoznat njezin višegodišnji doprinos vrednovanju autohtone hrane i tradicijskih običaja.

Manifestacije Plodova gorja i Festivala starina "Iz bakine škrinjice" odavno su prepoznati kao turističko-promotivna obilježja gastronomije i tradicijske baštine Gorskog kotara. Te je brendove osmislila Blažica Sveticki iz naselja Ravna Gora, koju je Primorsko-goranska županija ove godine odlučila kandidirati na državnom natječaju za izbor najuzornije hrvatske seoske žene.

Shvativši prije dvadesetak godina da organizacija niza ljetnih manifestacija može biti dobar način promocije domaćih proizvoda i ponude malih gospodarstava Blažica Sveticki iz Ravne Gore pokreće projekt Plodova gorja, a na reakciju gostiju nije se čekalo dugo. "Zaljubljenici u zdrav život počeli su pristizati u Gorski kotar. Njima se nudila hrana, rekreacija, šetnja, ali i edukacija. Zaista je već tada krenula jedna lijepa priča", kaže Blažica.

Na turističku važnost prerađevina od plodova gorja Blažica Sveticki ukazuje i proizvodnjom na vlastitom gospodarstvu. "To je poznati liker od borovnica, koji već godinama proizvodimo. Imali samo nasade malina, što trenutačno nije slučaj, no postoje planovi vezani uz takve i slične nasade poput bazge, no vidjet ćemo kako će se okolnosti posložiti u budućnosti", ističe.

Turističku priču o plodovima gorja Blažica Sveticki je odlučila zaokružiti i tiskanjem knjiga. Prva je knjižica, izdana prije desetak godina, govorila o ljekovitosti plodova gorja, a potom je počela stasati zamisao o kuharici naslova "Iz bakine škrinjice" s domaćim receptima goranske gastronomije, te prikazom tradicijskih običaja kroz godinu koje želi sačuvati. 

Tijekom dvadesetak godina projekti Blažice Sveticki iznjedrili su nekoliko vrlo posjećenih manifestacija poput Dana borovnica te Festivala gljiva i plodova jeseni, a tim te nizom sličnih događaja obuhvaćeni su gotovo svi dijelovi Gorskog kotara. Poslušajte:

Kandidatkinja za najuzorniju seosku ženu, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.