Hrvatski radio

Radio Rijeka

Blečić Jelenović optužila SDP za seksizam, Filipović opovrgava te tvrdnje

08.03.2021.

16:13

Autor: Hina

Ana Blečić Jelenović (Foto: Pixsell)

Ana Blečić Jelenović (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Kandidatkinja Liste za Rijeku za gradonačelnicu Ana Blečić Jelenović danas je objavila kako je doživjela seksistički napad preko društvenih mreža, za što je optužila Forum mladih SDP-a. No kandidat SDP-a za gradonačelnika Rijeke Marko Filipović ističe da to nema veze s njim ni s SDP-om.

Blečić Jelenović je izjavila kako je riječ o objavi na Facebook profilu "Da štima HDZ" na kojoj se "na satirički način pojavljuju svi kandidati", to jest, kako je rekla, "tako je bilo na početku".

Na pitanje koga sumnjiči za napad rekla je: "Ako su tamo svi kandidati osim jednoga, mogu pretpostaviti o kome se radi, a osim toga, svi koji dijele i lajkaju te memove su osobe iz Foruma mladih SDP-a."

Na spornoj objavi je fotografija nezavisnog kandidata Davora Štimca i njegova tvrdnja "Vratit ću obalu Rijeci" te fotografija s konferencije za novinstvo Ane Blečić Jelenović s tekstom "A Blečićku na obalu".

Blečić Jelenović je ustvrdila kako je ta objava seksistička jer je proglašena prostitutkom. Naime, u Rijeci se, u kontekstu negdašnjeg života u lučkome gradu, pojam "žena na obali" zna povezivati uz prostituciju.

"Svjesni smo da Blečić Jelenović nema nijednu mrlju u poslovnom i privatnom životu, očekivali smo udarce ispod pojasa, ali ovako gnjusne nismo, i to od onih koji se u gradu reklamiraju kao stjegonoše i nositelji borbe za toleranciju", rekao je predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić.

Marko Filipović, SDP-ov kandidat za riječkoga gradonačelnika i predsjednik Gradske organizacije te stranke, na svome Facebook profilu naveo je da se osjetio dužnim reagirati na "neistine koje je kandidatkinja Liste za Rijeku Ana Blečić Jelenović danas iznijela na račun SDP-a".

"Koliko god mi je kao čovjeku žao što se gospođa Ana našla u situaciji da uopće mora govoriti o seksističkom napadu, moram reći da navedena stranica, kao ni sporna objava nemaju apsolutno nikakve veze sa mnom ni s SDP-om. Seksistički komentari su nešto na što se ne želimo i nećemo spuštati", istaknuo je Filipović.

Pozvao je Blečić Jelenović i sve ostale kandidate za gradonačelničku dužnost na korektno ponašanje. "Seksizmu nikad, a posebno danas, kada obilježavamo Dan žena, nema mjesta u kampanji. Tko god da stoji iza objave, nije dostojan da se o njemu uopće priča", naveo je Filipović.  

Predsjednica riječkog Foruma mladih SDP-a Ivana Prica rekla je da oni ne stoje iza stranice koja je seksistički napala Blečić Jelenović. "Ne znamo tko stoji iza takve stranice i ne podržavamo seksizam", istaknula je.
Prica navodi da ona, kao predsjednica Foruma mladih SDP-a Rijeke, nikad nije podupirala seksizam te da nikada to neće činiti niti dijeliti seksističke komentare.

Marko Filipović (Foto: Pixsell)

Marko Filipović (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.