Hrvatski radio

Radio Rijeka

Blokada Marišćine se nastavlja

09.11.2012.

15:06

Autor: Tajana Petrović Čemeljić / foto: Marko Paripović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gotovo 24 sata traje blokada Marišćine. Šezdesetak prosvjednika koje nadzire policija dežura pred Županijskim centrom za gospodaranje otpadom, a kamioni Čistoće, prepuni smeća, parkirani su uz staru Petrolejsku cestu.

Pomaka nema, a ni naznaka da će ih biti, jer niti jedna strana ne popušta. U međuvremenu, smeće se gomila i čeka.

Mještani Halubja, okupljeni oko Kriznog eko-stožera Marišćina, od jučer poslijepodne ustraju u blokadi ulaza na deponij, sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Traže hitno započinjanje procesa odvojenog prikupljanja otpada u domaćinstvima u roku od 30 dana na području Grada Rijeke i cijele PGŽ, trajni prestanak dovoza smeća na Marišćinu i Viševac, sanaciju svih smetlišta u Općini Viškovo te hitnu reviziju studije o utjecaju na okoliš ŽCGO Marišćine.

Također zahtijevaju političku i kaznenu odgovornost gradonačelnika Grada Rijeke Vojka Obersnela, predsjednika Skupštine TD Ekoplus Zlatka Komadine, načelnika Općine Viškovo Gorana Petrca te direktore nadležnih komunalnih društava Dušana Šćulca i Zlatka Štoka. Njih smatraju najodgovornijima za nesnosnan smrad smeća kojeg trpe već četiri mjeseca, kao i za potpuno promašeni projekt trpanja smeća u podzemne kasete.

Prosvjednici očekujku informacije sa sastanka zatvorenog za javnost koji još uvijek traje u Saršonima. Njihovom pozivu su se odazvali vodeći ljudi Grada Rijeke Vojko Obersnel i Miroslav Matešić te načelnik Općine Viškovo Goran Petrc. Dok se Obersnel odbio sastati s prosvjednicima na mjestu blokade, Petrc je sinoć i jutros obišao prosvjednike na Marišćini, pri čemu im je obećao hitno uvođenje primarne selekcije otpada na području Općine Viškovo. Župan Vidoje Vujić u izjavi za Radio Rijeku ustvrdio je da županija nije nadležna za probleme sa Županijskim centrom za gospodarenje otpadom Marišćina. Što je prošlog tjedna učinjeno na najavljenoj reviziji projekta Marišćina, objavit će za tri dana, rekao je Vujić.

Za vrijeme blokade kamioni Čistoće parkirani su uz staru Petrolejsku cestu. U Rijeci i riječkom prstenu dnevno se u dva kruga skupi 180 do 200 tona smeća. Danas je obavljen samo prvi krug prikupljanja smeća i dvadesetak punih kamiona čeka iskrcaj. U Čistoći ističu da imaju sve dozvole potrebne za ovakav način odlaganja smeća kakav se koristi na Marišćini. (foto: Marko Paripović)

Poslušajte javljanje Josipa Krmpotića s Marišćine, što će Čistoća učiniti ne bude li mogla iskrcavati smeće, te kako situaciju komentira župan Vujić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.