Hrvatski radio

Radio Rijeka

Blokada završena, ponovno se odvozi smeće

09.11.2012.

15:06

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sinoć je prekinuta četverodnevna blokada riječkog odlagališta smeća na Marišćini. To se dogodilo nakon što je petero aktivista Kriznog eko-stožera dobilo sudski nalog da prekinu svoju akciju jer njome ugrožavaju ljudsko zdravlje.

Prosvjednici su najavili protutužbu protiv gradske Čistoće, pa i internacionalizaciju problema zbrinjavanja otpada na Marišćini.

Proteklih dana tristotinjak se prosvjednika izmjenjivalo na ulazu u budući Županijski centar za zbrinjavanje otpada, sprječavajući ulazak kamiona koji tamo odlažu smeće u podzemne kasete. Time su odgovorne htjeli prisiliti da riješe problem nesnosnog smrada koji se već mjesecima širi s tog smetlišta.

Tražili su i sanaciju svih smetlišta na Viškovu, hitno uvođenje primarne selekcije otpada, reviziju projekta CZGO Marišćina te političku i kaznenu odgovornost Vojka Obersnela, Zlatka Komadine, Gorana Petrca, Dušana Šćulca i Zlatka Štoka.

S nadležnima su uspjeli dogovoriti uvođenje razvrstavanja otpada u domaćinstvima te pilot-projekt tzv. Zero Waste modela gospodarenja otpadom u općini Viškovo.

Policijska uprava Primorsko-goranske županije zahvalila je na suradnji svim građanima, ali i svim nadležnim službama, što je prosvjed mirno priveden kraju. Policija nije zabilježila narušavanja javnog reda i mira, pa nije bilo potebe za dodatnim intervencijama.(foto: Novi list)

Kamioni Čistoće jutros su krenuli s odvozom otpada, a radit će prekovremeno kako bi grad ponovno bio čist, doznajemo od glasnogovornice Čistoće Marine Brusić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.