Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:55 / 10.06.2022.

Autor: Vedrana Lisica Pavlović, Hina

BLUE GROWTH: Rijeka će rasti uz more, s pametnim tehnologijama i održivo

Panel o digitlizaciji

Panel o digitlizaciji

Foto: Vedran Karuza / Novi list

Gospodarski rast i razvoj Kvarnera do 2030. godine, s naglaskom na maritimnu i turističku industriju, kroz digitalizaciju i primjenu novih tehnologija poput vodika, tema je konferecnije BLUE GROWTH koja je održana u Rijeci.

Okupljeni na konferenciji

Okupljeni na konferenciji

Foto: Vedrana Lisica Pavlović / Radio Rijeka

Direktorica Lurssen Design Centra Kvarner Teuta Duletić rekla je da je cilj konferencije predstaviti potencijale Kvarnera kao centra izvrsnosti za razvoj novih tehnologija i pametnih vještina te generirati nove ideje i dati poticaj novim investicijama i projektima u navedenim sektorima. 


"Želimo pokazati kako gledamo na digitalnu transformaciju brodogradnje, zelenu tranziciju u pomorstvu i kako vidimo razvoj održivog turizma pameću domaćih stručnjaka koji žele raditi na projektima visoke dodane vrijednosti", rekla je Duletić.


Član Uprave ACI-ja Ivan Herak smatra da će nova marina u riječkoj luci, u Porto Barošu, koju će realizirati tvrtka ACI-Gitone, čiji su osnivači ACI i Gitone Kvarner iz Lurssen grupe, potaknuti tranziciju arhaične gospodarske strukture Rijeke u moderni centar hrvatskog turizma. Zahvalio je Vladi koja je, kaže, podržala projekt te posljednjih godina u Rijeku uložila više nego dosadašnje vlade te je naglasio da je ACI najveća nautička tvrtka na Mediteranu, u 78-postotnom u vlasništvu države.


Herak je istaknuo da je Uprava ACI-ja donijela odluku o izradi nove Strategije održivog razvoja ACI-ja do 2027., a njezin temeljni pravac biti će daljnja ekspanzija ACI-ja, značajno temeljena na politici strateških partnerstva, kao što je partnerstvo s Lurssenom. Rekao je da ACI sada ispituje oko 100 lokaliteta, kao i ostale preduvjete za projekte.


Jedan od strateških ciljeva u idućem strateškom razdoblju bit će i diverzifikacija poslovanja, rekao je Herak i pri tom naveo uvođenje smještajne ponude i gradnju nekoliko butik hotela, razvoj vlastite čarter flote, razvoj malotrgovačke djelatnosti te moguća ulaganja u hidroavionsku djelatnost.


Predsjednik Uprave ACi-ja Kristijan Pavić izjavio je da će nova marina omogućiti razvoj Rijeke, otvorit će nova radna mjesta i kreirati nove sadržaje. Sada se ishoduje lokacijska dozvola, nakon toga građevinska, a radovi bi trebali početi u sredini 2023. Dio marine mogao bi biti otvoren 2024., a kopneni sadržaji u 2025. i 2026. godini. 


U ACI-ju žele marinu proširiti i na još jedan dio riječke luke, ali su za to potrebne dodatne odluke te izmjene gradskog prostornog plana, rekao je Pavić. Govoreći o ovogodišnjoj sezoni, rekao je da brojke koje se sada ostvaruju veće nego 2018. i blizu 2019. te da su očekivanja velika.


Savjetnik predsjednika Vlade za ekonomiju Zvonimir Savić ocijenio je da je dobro što su primjene novih tehnologija, digitalizacije i autonomije te potreba za inovacijama prepoznate od Grupe Lurssen.


Grupa Lurssen je kroz dva inovacijska klastera u području maritimne industrije turizma okupila inovacijski ekosustav u regiji, od akademske zajednice, poslovnog sektora, lokalne samouprave do nevladinih organizacija i drugih, na projektu koji će doprinijeti da Rijeka bude okosnica pametnog turzima na Kvarneru i Hrvatskoj, kazao je Savić te dodao da će Vlada i nadalje podržavati inicijative koje su u skladu s europskim strategijama i Nacionalnim planom za oporavak i otpornost.


Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je da je i do sada razvoj Rijeke i Primorsko goranske županje bio povezan s morem, ali i da su došla nova vremena, a razvoj se nastavlja uz razvoj novih tehnologija, naglasivši da je važno da taj razvoj prati zaštita okoliša, na temelju znanja domaćih stručnjaka.


Rijeka je u dobrom sinergijskom zamahu, a centralna priča svakako se tiče Porto Baroša i ACI marine Rijeka, koja bi trebala postati jedna od najluksuznijih i najnaprednijih nautičkih marina na Jadranu. Važno je da se obitelji vrate živjeti u Rijeku, rečeno je na konferenciji o kojoj više slušate u nastavku:

O rastu Rijeke i sutrašnjici Kvarnera

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.