Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bogati program posljednjih dana 15. Vriska

17.09.2022.

11:02

Autor: HRT - Radio Rijeka

Vrisak

Vrisak

Foto: Vrisak / Rijeka

Odbrojavamo posljednje programe ovogodišnjeg festivala autora i knjige Vrisak. Bogati program održava se još danas i sutra.  

Posljednji ovogodišnji program "Vrisak Junior" održat će se u danas u 11 sati u Dječjoj kući u art-kvart "Benčić". Marko Pogačar predstavit će svoju slikovnicu "Prva detektivska agencija za praćenje ptica" (Oaza Book, 2021.) i osebujan život jedne posebne detektivke, sijamske mačke Milice.


S Pogačarom se družimo i u 18 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, gdje s Damirom Šodanom razgovara o zbirci "Ima li pjesnika u Monte Carlu: Antologija suvremene europske poezije" (Hrvatski P.E.N. centar, 2022.). Program "Knjiga ispod čekića“ u 19.00 donosi razgovor o novom romana Vuka Perišića "Signali i svjetionici", a u 20.00 pretpremijeru novog romana Roberta Perišića. Razgovor vodi urednik Seid Serdarević.


Udruga Kultipraktik i ove je godine raspisala natječaj za dodjelu Nagrade "Post scriptum" za književnost na društvenim mrežama. U finale je ušlo šest autora i autorica, a pobjednika ili pobjednicu proglasit će Kruno Lokotar i Vanda Petanjek u 21 sat na Vrisku!


Posljednjeg dana 15. Vriska, sutra, u nedjelju, 18. rujna u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti predstavljamo knjige četvero sjajnih domaćih autorica i autora.


U 18.00 "U fokusu" Edo Popović predstavlja roman "Kako sam brojio ružičaste robote" (OceanMore, 2021.), knjigu koja prati šezdesetogodišnjaka koji nakon obiteljskog i profesionalnog sloma i teške bolesti bespoštedno preispituje svoj dotadašnji život. U 19.00 "ispod čekića" dolazi nam novi roman Olje Savičević Ivančević "Ljeta s Marijom" (Fraktura, 2022.), u kojem je autorica ispisala suptilnu posvetu i snažan krik žena, sustavno prešućivanih i zanemarivanih, koje su bolji dio naših porodica i života. Marko Pogačar moderira razgovore o oba romana. U 20.00 urednik Seid Serdarević i autorica Marija Andrijašević predstavljaju roman koji je osvojio ovogodišnju Književnu nagradu tportala za najbolji roman. "Zemlja bez sutona" (Fraktura, 2021.) intiman je prikaz Dalmatinske zagore, odnosa oca i kćeri, a život sa stranica knjige šiba doživljaje i osjećaje guste i miomirisne kao što je i dalmatinska vegetacija.


15. Vrisak zatvara se razgovorom o knjizi "Trg slobode" Nenada Rizvanovića (Multimedijalni institut i Savez bošnjačkih asocijacija Hrvatske, 2022.). O knjizi koju možemo čitati kao ljubavno pismo rodnom Osijeku, autor razgovara s Tomislavom Brlekom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.