Hrvatski radio

Radio Rijeka

16:27 / 31.10.2017.

Autor: Hina

Bolji uvjeti u školama: OŠ "Čavle" dobila milijun kuna za dogradnju

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Ministarstvu regionalnoga razvoja potpisani su ugovori o sufinanciranju projekata kojima bi trebali biti poboljšani materijalni uvjeti u osnovnim i srednjim školama. Iz Fonda za regionalni razvoj, županijama i gradovima bit će dodijeljena 42 milijuna kuna.

Novac je namijenjen obnovi, dogradnji i opremanju 47 škola diljem Hrvatske. U Primorsko-goransku županiju će stići milijun kuna za projekt dogradnje škole u Čavlima.

"Iznimno sam ponosna što smo pronašli način za sufinanciranje projekata koji će poboljšati uvjete za rad u školama, unatoč činjenici da obnova i poboljšanje materijalnih uvjeta u školama nisu prihvatljivi troškovi za sufinanciranje EU sredstvima u ovom programskom razdoblju", istaknula je ministrica Gabrijela Žalac prilikom potpisivanja ugovora u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a.

"Program podrške" po kojemu su sufinancirani radovi u 47 školskih objekata odnosi se na ulaganje u izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje školskih objekata, koji se u ovom programskom razdoblju ne mogu financirati iz Europskih fondova.

Na pitanje gdje su škole u najgorem stanju, ministrica je rekla da kritično u cijeloj Hrvatskoj. "S Ministarstvom obrazovanja i znanosti već mjesecima razgovaramo. Mislim da ćemo zajednički odgovoriti na taj izazov kao Vlada i izmjenom zakona koji se odnosi na obrazovanje. Najveći problemi su u nerazvijenim područjima zbog nedostatka financijskih sredstava", istaknula je.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.