Hrvatski radio

Radio Rijeka

Bolji uvjeti za učenike: završena energetska obnova škole u Čabru

15.03.2019.

17:53

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Nakon posjeta Općini Fužine, gdje traje izgradnja novog dječjeg vrtića te susreta s predstavnikom tvrtke, koja je svoje poslovanje premjestila iz Slovenije u Prezid, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je svoj boravak u Gorskom kotaru završio obilaskom zgrade osnovne i srednje škole u Čabru.

Za netom dovršeni zahvat energetske obnove toga objekta Županija je od ukupno uloženih četiri izdvojila oko milijun i pol kuna. 

Zbog oštrih zima projekti energetske obnove u Gorskom kotaru imaju posebnu važnost, istaknula je ravnateljica OŠ Petra Zrinskog u Čabru Silvana Šebalj Mačkić. "Ovo što se učinilo nam je jako puno pomoglo da bude ugodnije i toplije djeci i djelatnicima. Zato smo vrlo zahvalni našem osnivaču, Primorsko-goranskoj županiji, što nam je omogućio rad u boljim uvjetima", rekla je Šebalj Mačkić.

A da netom dovršena energetska obnova škole donosi mnogo više od boljih uvjeta rada i energetskih ušteda, vjeruje čabarski srednjoškolski ravnatelj i gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel. "Vjerujem da će to biti dobar znak resornom Ministarstvu kada bude razmatralo mrežu škola. Nadam se da neće smetnuti s uma kako je ovdje školaska zgrada nova i obnovljena te nikako ne bi bilo dobro da je zatvorimo u neko skorije vrijeme", istaknuo je Rajšel.

Ohrabruje da se u nizu segmenata čabarskom kraju posvećuje sve više pažnje, kaže primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. "Čabar je poseban dio naše županije, i najizoliranije pordručje Gorskog kotara – zelenog srca Hrvatske. Prvo što je bilo važno, jest prometno otvoriti taj kraj Kupskom magistralom, urediti njegovu povijesnu baštinu i dvorac Zrinskih, kroz projekt "Putovima Frankopana". Eto, na red je stigla i škola kako bismo najmlađima osigurali kvalitetne uvjete obrazovanja te uštedjeli energiju. Ono što tako uštedimo koristit ćemo za podizanje obrazovnog standarda kroz ulaganja u prijevoz učenika i izvannastavne aktivnosti", izjavio je Komadina.

To je jedan od razloga zbog kojih je upravo projekt energetske obnove škola trenutačno najveća kapitalna investicija Županije u školstvu, pri čemu se od ukupno 37 milijuna, 15,6 milijuna kuna izdvaja iz županijskog proračuna. Poslušajte:

Energetska obnova škole, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.