Hrvatski radio

Radio Rijeka

Booster cjepivo protiv 2 varijante covida odobreno za upotrebu u UK-u. Hoće li stići i u Hrvatsku?

17.08.2022.

12:10

Autor: Anja Matić / Alen Čemeljić

Ilustracija - cjepivo

Ilustracija - cjepivo

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Hvale se Englezi na sav glas i to ne da u njih pada više kiše već da su odobrili novo, na papiru uspješnije cjepivo koje će se upotrebljavati kao booster doza za osobe starije od 18 godina.

Cjepivo je nusprodukt američke tvrtke Moderna i nije usmjereno samo na izvorni koronavirus – kao što je slučaj s trenutnim cjepivima – već je dizajnirano posebno za ciljanje podvarijante virusa: na Omicron varijantu BA.1.


Više o cjepivu, trenutnom sve većem broju zaraženih, kao i zna li se hoće li cjepivo stići u Hrvatsku rekao nam je molekularni biolog i docent Ivo Brizić. Poslušajte razgovor:

emisija Tris - novo efikasnije cjepivo

Paralelno u Hrvatskoj i Primorsko-goranskoj županiji opet raste broj zaraženih. Danas je u PGŽ 107 novooboljelih, a 133 ih je ozdravilo. 


Trenutno od te bolesti boluje 1900 stanovnika Primorsko-goranske županije na čijem je području od početka pandemije ta bolest prouzročila smrt 851 osobe. Stotinu dvadeset i tri tisuća osoba je ozdravilo nakon zaraze.


Cijepljenje se i dalje nastavlja pa epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije tjedno cijepe stotinjak osoba od čega ih se dvije trećine cijepi trećom odnosno booster dozom. Možda će se uskoro cijepiti i ovom najnovijom verzijom cjepiva.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.