Hrvatski radio

Radio Rijeka

Boras Mandić: Država kao da ne zna za Zračnu luku Rijeka!

26.06.2017.

14:35

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječki aerodrom se u slučaju potrebe može otvoriti za 15 minuta i mogao je primiti avion koji je umjesto u Dubrovnik sletio u Rim, rekao je zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić. Najavljena su nova ulaganja u zračnu luku, obnovu cesta i gradnju drugoga željezničkog kolosijeka.

Dvadeset poduzetnika iz Gorskoga kotara i s kvarnerskih otoka primit će bespovratne županijske potpore za ruralni razvoj maloga gospodarstva. Raspodijeljeno je 487 tisuća kuna. Riječ je o bespovratnim iznosima do 30 tisuća kuna, a natječaj se odnosio na proizvodnu i turističku opremu te pripremu dokumentacije za EU natječaje. Interes je velik, pa će Primorsko-goranska županija  nastojati rebalansom i u budućim proračunima povećati fond namijenjen potpori poduzetnicima, rekla je pročelnica za poduzetništvo Melita Raukar.

Na krčkom aerodromu obnavlja se sustav odvodnje, za što je županija izdvojila dodatnih 315 tisuća kuna. Radi se na poboljšanju hidrantske mreže i cijelog sustava odvodnje, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Marko Boras Mandić te pozvao i ostale vlasnike Zračne luke da se ponašaju odgovorno. 

PGŽ ima 20, a država čak 55 posto vlasničkog udjela u Zračnoj luci Rijeka. "No, država se ponaša kao da ni ne zna da postoji Zračna luka Rijeka, koja se može otvoriti u 15 minuta, pa avion šalje u Italiju. Zato galamimo, da nas čuju, da bi u idućoj nevolji putnici sletjeli u Hrvatsku", naglasio je Boras Mandić.

Brže su postignuti dogovori za ceste i prugu: poslove obnove cesta u Sungeru, Ličkom polju, Vinodolskoj općini, Staroj Sušici te prema Platku radit će građevinske tvrtke iz Delnica, Crikvenice i Krka. "GP Krk" će sanirati 700 metara kolnika u Sungeru, "Goran graditeljstvo" kilometar ceste u Liču, još 1,1 km ceste za Platak te oko 500 metara ceste kroz Jablan prema Staroj Sušici, a "Izgradnja Crikvenica" sanirat će potporni zid i pola kilometra kolnika na lokaciji Jargovo u Općini Vinodolskoj. 

Pregovaramo s Akcijom mladih kako bi se konstituirala Županijska skupština, rekao je jutros novinarima zamjenik primorsko-goranskog župana, nekadašnji HNS-ovac, a sada nestranački Marko Boras Mandić. Nakon neuspjele osnivačke sjednice i pat pozicije jednakog broja ruku vodeće koalicije i oporbe, Boras Mandić očekuje fer sporazum. "Nijedna strana ne bi trebala imati dominaciju u samoj Skupštini. Mi pregovaramo s Akcijom mladih koja ima pet ruku, ali ih tretiramo kao da imaju 23", rekao je Boras Mandić. Izjavu poslušajte ispod teksta.

Na pet natječaja javne nabave, za poslove vrijedne od 913 tisuća do dva milijuna kuna, ŽUC je uštedio čak 1,5 milijuna kuna koji će se usmjeriti na obnovu županijskih cesta, rekla je pročelnica za promet Nada Milošević.

Za dokumentaciju za drugi kolosijek željeznice od Jurdana preko Rijeke do Škrljeva, PGŽ će izdvojiti 600 tisuća kuna, a ostatak do pet milijuna i stotinu tisuća kuna uložit će Hrvatske željeznice, Rijeka, Matulji i Bakar. Dozvole i početak gradnje očekuju se 2020. godine, a cijeli projekt izgradnje drugog kolosijeka i pratećih stanica vrijedan je oko 300 milijuna eura, najavljeno je u županiji.

I iz luka dobre vijesti - ove srijede bit će svečano otvorena dograđena lučica Podvorska u Crikvenici, a obnovljeno pristanište u Loparu je pred dobivanjem uporabne dozvole. Pročelnica Nada Milošević izvijestila je i da očekuju uporabnu dozvolu za nove rive u Njivicama i Cresu te da uskoro počinje obnova infrastrukture u luci u Kraljevici i obnova gata u luci Podurinj u Kostreni. Javlja Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.