Hrvatski radio

Radio Rijeka

Boras Mandić: helikopterska hitna na otocima znači život

11.01.2016.

12:26

Autor: Biserka Belić, Neva Funčić, Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Peticiju za nastavak rada Hitne helikopterske medicinske službe do sada je potpisalo oko 8.500 građana iz raznih dijelova Hrvatske. Ministarstvo obrane izvijestilo je da će vojni helikopteri nastaviti pomagati unesrećenim građanima i turistima

Internetska peticija pokrenuta je u Rijeci da bi se nastavio, nakon četiri mjeseca perkinut, pilot projekt pružanja hitne helikopterske medicinske pomoći iz baza na Krku i Braču. "Dok za sve druge nepotrebne stvari novaca ima i nemilosrdno se troši, za bitne stvari uvijek nedostaje, zato podržite ovu peticiju. Nakon 10 tisuća potpisa predat ćemo je predsjednicima Republike, Sabora, te budućoj Vladi i ministru," stoji u peticiji koju možete potpisati na web adresi: peticija 24.com.

"Nema razloga za zabrinutost jer posade Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane nastavljaju s hitnim medicinskim prevoženjima, kao što su to radile u zadnjih dvadesetak godina", istaknuo je zapovjednik Eskadrile transportnih helikoptera HRZ i PZO bojnik Ante Siniša KozinaCijelo vrijeme imali smo posadu spremnu za polijetanje u najkraćem mogućem roku, a zadnjih mjeseci to smo radili najčešće noću. No, bilo je intervencija i danju, kada civilni helikopteri nisu mogli poletjeti zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Posade su osposobljene za medicinske letove i spremne pomoći našim građanima ili gostima u najkraćem mogućem roku. Spremni smo na polijetanje danju i noću i u najsloženijim vremenskim uvjetima, prenosi MORH riječi Kozine.

Sretni smo zbog svakog spašenog života i očekujemo da će nova vlada nastaviti projekt helikopterske hitne pomoći na jadranskim otocima, poručili su primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i njegov zamjenik Marko Boras Mandić. Tijekom četiri mjeseca pilot projekta bilo je više od 240 intervencija, a letovi su obustavljeni 9. siječnja. Primorsko-goranska županija izdvojila je 400 tisuća kuna za obuku dva dodatna tima hitne medicine i rad dojavnog tima. I vojni helikopteri su skupi, a znatno sporiji, rekao je Boras Mandić, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.