Hrvatski radio

Radio Rijeka

Boras Mandić: Moja smjena s dužnosti načelnika Stožera "čista politička"

12.11.2020.

15:31

Autor: Hina

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Predsjednik političke stranke Unije Kvarnera i zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić ustvrdio je na konferenciji za novinstvo u četvrtak u Rijeci da je njegova smjena s dužnosti načelnika Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije "čista politička".

"Pričekao sam tri tjedna od smjene da dobijem odgovor zašto je to učinjeno, ali nije bilo ni objašnjenja ni primopredaje dužnosti", rekao je Boras Mandić"To je čista politička smjena jer nije bilo prostora s moje strane da se politika naknadno miješa u odluke Stožera, a da nije sudjelovala u kreiranju odluka i radu Stožera. Nedopustivo je da se odluke kasnije raznim intervencijama pokušavaju promijeniti", istaknuo je Boras Mandić.

Na pitanje novinara tko je odluke na taj način želio mijenjati, odgovorio da je to župan Zlatko Komadina"Zabrinjava da je od moje smjene znatan porast broja oboljelih od COVID-19, u ta tri tjedna više od 2.200, a da ne postoje ciljane aktivnosti koje bi upravljale situacijom", rekao je. 

Na pitanje jesu li se Unija Kvarnera i vladajući u Primorsko-goranskoj županiji potpuno politički razišli, odgovorio je da su se u mnogim stvarima prije tri godine razišli i od tada nisu zajedno izlazili na izbore. "No, mi ćemo do kraja biti dio većine i osiguravati da se ostvari sve što je u programima", zaključio je Marko Boras Mandić.

Na pitanje znači li to da je novi načelnik županijskog Stožera civilne zaštite, županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac politički podobniji i spremniji dopuštati naknadne promjene odluka Stožera, Boras Mandić je odgovorio da ne želi govoriti o kolegama, da želi da rade kako treba, u skladu sa zakonima i s ciljem suzbijanja pandemije.

Istaknuo je da se neka njegova razmišljanja kao načelnika županijskog Stožera nisu sviđala ni državnim tijelima, poput predlaganja da se neke gospodarske djelatnosti ne zatvaraju u prvom "lockdownu" ili da javni prijevoz mora raditi. 

"Nisu im se svidjele ni kritike našeg Stožera tijekom ljetne turističke sezone. Zbog neodgovornog ponašanja u nekim hrvatskim regijama i otvaranja granica radi parlamentarnih izbora, prema tada epidemiološki rizičnim područjima, BiH i Srbiji, trpjelo je gospodarstvo i nanijeta šteta turizmu", rekao je Boras Mandić. 

Ocijenio je da su ostvareni uvjeti za proglašavanje katastrofe i velike nesreće, što znači da na čelo Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske treba doći premijer, a na čelo županijskoga župan. Tako bi imali mogućnost upravljanja i punu odgovornost za sve odluke, istaknuo je i pojasnio u izjavi koju možete poslušati u nastavku:

Boras Mandić: Stožeri su igračke u rukama politike, pripremila Branka Malnar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.