Hrvatski radio

Radio Rijeka

Boras Mandić: Moramo se prilagoditi i naučiti na suživot s koronavirusom

12.05.2020.

11:00

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Drugačije ispijamo kavu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Drugačije ispijamo kavu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

U posljednjih dvadesetak dana u Primorsko-goranskoj županiji bio je samo jedan novi slučaj zaraze, a stabilna je situacija i u okolnim zemljama i regijama, rekao je načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić u programu Radio Rijeke.

Talijanska pokrajina Friuli Venezia Giulia jučer je imala tek osam novozaraženih, a brojke su niske i u Sloveniji, Austriji i Mađarskoj, rekao je Marko Boras Mandić

Osvrnuo se i na broj zaraženih u našoj županiji, rekavši kako je 17 osoba pozitivno dulje od 28 dana, nemaju simptome i čekaju drugi uzastopni negativni nalaz kako bi ih se proglasilo zdravima. "Po tome prvome kriteriju, imamo samo jednu oboljelu osobu", rekao je načelnik Županijskog stožera.

Nakon 28 dana zaraženi više nemaju mjeru samoizolacije, već se moraju pridržavati uputa i svakodnevno kontaktirati s epidemiolozima, a postoje i još neka ograničenja, primjerice za zdravstvene djelatnike, koji se ne mogu vratiti na posao prije drugog negativnog nalaza, pojasnio je.

"Samoizolacija nije ukinuta, epidemiolozi je mogu naložiti, kao u slučaju pomorca za kojeg je prije nekoliko dana otkriveno da je pozitivan i on ima tu mjeru", rekao je Boras Mandić.

Sve osobe koje se vraćaju ili dolaze u Hrvatsku iz zemalja članica Europske unije ili trećih zemalja imaju postupak koji moraju proći i po dolasku se 14 dana pridržavati praktički svih mjera samoizolacije - svakodnevno mjeriti temperaturu, kontaktirati s epidemiolozima u slučaju pojave simptoma, svesti kontakte na najmanju moguću mjeru uz odgovarajuću zaštitu - ali razlika je u tome što fizički smiju izići iz svoga doma ili objekta u kojem su smješteni, naglasio je naš sugovornik.

"Svi težimo povratku normalnog života, mi u Europi prednjačimo u procesu povratka mnogih djelatnosti, i to su ogromni rizici", rekao je Marko Boras Mandić i istaknuo kako traje proces edukacije ljudi za suživot s koronavirusom, pri čemu su najvažnije mjere higijene, održavanja fizičkog razmaka i nošenja maski. Poslušajte cijeli razgovor:

Marko Boras Mandić o stanju u Primorsko-goranskoj županiji, pripremila Iva Pavletić Crnić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.