Hrvatski radio

Radio Rijeka

Boras Mandić: Ne možemo reći da su granice već otvorene

13.05.2020.

11:44

Autor: Lea Domijan Fišter

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

I dalje u Primorsko-goranskoj županiji imamo razloga za zadovoljstvo rekao je u programu HRT Radio Rijeke načelnik Stožera Civilne zaštite PGŽ Marko Boras Mandić dodavši da imamo jednog zaraženog virusom COVID-19 u 21 dan.

Kako će se sve dalje razvijati ovisit će o razvoju situacije u našem okruženju, u Hrvatskoj i susjednim zemljama, dodao je.

Potrebno je definirati protokole sa susjednim zemljama i nikako ne možemo reći da su granice već otvorene, poručio je. Za sada preko granice mogu samo hrvatski državljani koji se vraćaju kući, stranci koji imaju opravdani razlog za dolazak, a sve treba definirati po istom reciprocitetu. Kakva pravila budu vrijedila za susjedne zemlje, takva ćemo pravila očekivati i za naše državljane.

Za sada možete u Sloveniju, ali na slovenskom teritoriju morate poštivati njihova pravila, a Slovenci u Hrvatsku mogu do svoje nekretnine, no po povratku u Sloveniju moraju osam dana u samoizolaciju.

Veća je opasnost od grupnih dolazaka, pa ćemo, kad je riječ o autobusima i avionima, od države tražiti strože propise, rekao je Marko Boras Mandić podsjetivši na slučaj Španjolca koji se avionom iz Frankfurta vratio ženi u Istru - bolestan od COVID-19.

Ulazimo u topliji dio godine kada je borba protiv pandemije jednostavnija, iako ne i lakša, zbog slobodnijeg života. Najvažnija je disciplina i odluke donesene u cilju zaštite koje treba poštovati, rekao je Boris Mandić te podsjetio na mogućnost vikenda na Platku na kome je ponovo dopušteno provoditi slobodno vrijeme, ne u grupama većim od 50 i uz poštivanje svih, već poznatih, mjera zaštite.

Poslušajte razgovor:

Marko Boras Mandić o prelaženju državnih granica, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.