Hrvatski radio

Radio Rijeka

10:54 / 10.05.2020.

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Boras Mandić: Novooboljeli je povratnik s broda koji je bio u samoizolaciji

Marko Boras Mandić (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Marko Boras Mandić (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Prvi novooboljeli nakon 18 dana bez novih zaraza u županiji je naš državljanin koji se prije nekoliko dana vratio s broda i otišao u samoizolaciju, pa nije imao kontakata po dolasku u Hrvatsku, rekao je načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić u programu Radio Rijeke.

Taj slučaj naglašava važnost nadzora nakon povratka iz inozemstva, naglasio je Marko Boras Mandić, pogotovo nakon otvaranja granica.

Kako su tijekom dana javili iz Županijskog stožera Civilne zaštite, još su dva pacijenta u Primorsko-goranskoj županiji danas ozdravila, što je ukupno troje izliječenih, odnosno ukupno 53 od početka pandemije. Pomorac koji je od danas pozitivan na kovid je iz Rijeke, a vratio se 3. svibnja s kruzera i odmah išao u samoizolaciju. Inače živi sam i vrlo je odgovorno postupio, javio je Stožer.

"Hrvatska više nije zatvorena zemlja, ali to što možemo izaći iz zemlje, ne znači da imamo kamo otići, budući da su druge zemlje zatvorene", rekao je i dodao kako je to prvi korak potreban prvenstveno zbog prekograničnih radnika i njihovih obitelji, a pravo otvaranje granica bit će moguće tek kad se postignu sporazumi, bilateralni ili na razini Europske unije.

Sutra se u Hrvatskoj otvaraju ugostiteljski objekti, trgovački centri, kao i vrtići te djelomice škole. "Među prvima u Europi liberaliziramo mnoge mjere, ali se pridržavamo onih najdjelotvornijih – socijalne distance i higijene", naglasio je i dodao kako je sada na nama da poštujemo propisane epidemiološke upute kako ne bismo ugrozili povoljnu zdravstvenu situaciju i doveli još jednom u neugodnu situaciju one koji, poput ugostitelja, od takvog posla žive.

"Kad nema novih slučajeva, ljudi se opuste, što je razumljivo, ali dokle god pandemija bude prisutna, moramo mijenjati navike kako bismo mogli koristiti blagodati uobičajenog života", istaknuo je načelnik stožera.

Djece u školama bit će manje od pet posto, rekao je i dodao kako je to razumna odluka roditelja jer je školska godina pri kraju, i više od 95 posto učenika završit će je putem nastave na daljinu. Poslušajte razgovor:

Boras Mandić o stanju u Primorsko-goranskoj županiji, pripremio Robert Ferlin

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.