Hrvatski radio

Radio Rijeka

Boras Mandić: Od 4. svibnja ukidamo subregije, čekamo odluku Stožera

30.04.2020.

10:53

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Marko Boras Mandić (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Marko Boras Mandić (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

U ponedjeljak 4. svibnja ukinut će se podjela na subregije unutar Primorsko-goranske županije, najavio je u našem programu načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić. Zahtjeva je poslan i očekuje se službena odluka Nacionalnog stožera.

Razmontirani su kreveti pripremljeni za prihvat bolesnika u Dvorani mladosti, rekao je Boras Mandić. Ukupno je u županiji bilo pripremljeno 500 kreveta na raznim lokacijama, ali ni u jednom trenutku nije bilo više od 50 istovremeno oboljelih. I Arena Zagreb, koja je od 10. travnja bila spremna za prihvat pacijenata, za desetak dana ostaje bez bolničkih kreveta. Dvorane su trebale poslužiti kao druga linija obrane od koronavirusa tako da budu karantena i bolnica za pacijente sa srednje teškim simptomima. Srećom, u njima nijedan pacijent nije proveo ni minute.

Epidemiološku situaciju u županiji načelnik stožera ocijenio je "nikad boljom". U samoizolaciji je oko 1300 osoba, od čega ih je oko četiri stotine kontakata pozitivnih osoba koje su pod posebnim nadzorom.

U zadnjih tjedan dana bilo je vrlo malo kršenja tih mjera, zanemarivo u odnosu na ranije tjedne, rekao je Boras Mandić. "Na punktovima između subregija zabilježeno je nekoliko kršenja samoizolacije, pa čak i jedna pozitivna osoba, stoga opreza nikad dosta", naglasio je.

Nada se kako će, osim ograničenja kretanja unutar naše županije, uskoro biti ukinute i mjere zabrane kretanja između županija. "Sve osim Splitsko-dalmatinske, imaju stabilnu situaciju", istaknuo je Boras Mandić.

Potvrdio je da su pomorcima omogućena testiranja na koronavirus u Rijeci, Zadru i Splitu, kako bi mogli dobiti potvrde koje poslodavci traže radi dozvole ukrcaja na brodove.

Naglasio je koliko je važno pridržavati se mjera prevencije, pogotovo sada kad se opuštaju mjere i ograničenja. "Prvomajski roštilj može, ali pod uvjetima koji su propisani. Još uvijek je ograničenje na maksimalno pet osoba, što će od 11. svibnja ići na deset". Poslušajte razgovor:

Boras Mandić: Očekujemo ukidanje subregija, pripremila Iva Pavletić Crnić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.